Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall Street "ξεπερνά" τις δηλώσεις Yellen

Διαφορετική ερμηνεία δίνει στις δηλώσεις Yellen σήμερα η Wall Street και εμφανίζει ανάκαμψη, με την βοήθεια ευνοϊκών στατιστικών ανακοινώσεων για την οικονομία. Ενισχύεται το δολάριο, υποχωρούν εμπορεύματα, χρυσός και πετρέλαιο.

H εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάπτυξη που υπονόησαν οι δηλώσεις Yellen και η μερική επαλήθευσή της από στατιστικά μεγέθη, επιτρέπουν στην Wall Street ανάκαμψη.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο υποχώρησε χθες μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας για επιτάχυνση των αυξήσεων επιτοκίων και άνοιξε και σήμερα χαμηλότερα. Ωστόσο οι πολλές στατιστικές ανακοινώσεις για την αγορά εργασίας, ακινήτων και μεταποίησης, σβήνουν τα αρχικά κέρδη.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα 0,41% στις 16.287 μονάδες, ο S&P κινείται 0,33% υψηλότερα στις 1.867 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εμφανίζει άνοδο 0,31% στις 4.321 μονάδες.

Η Wall Street έκλεισε με σημαντικές απώλειες χθες, όταν η νέα διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Janet Yellen επιτάχυνε χρονικά την στιγμή που θα αρχίσει η Fed τις αυξήσεις επιτοκίων από τα μηδενικά σημερινά επίπεδα, πιθανόν την άνοιξη του 2015.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι «επιθετικοί» τόνοι της Fed οφείλονται στο γεγονός ότι η Fed νοιώθει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την οικονομική ανάκαμψη. Η παράλληλη αυτή προοπτική, περιορίζει και τις πιέσεις στις μετοχές.

Πολλά στατιστικά και Q4

Τα σημερινά στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται, σκιαγραφούν μια μικτή εικόνα για την αμερικανική οικονομία, αλλά το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η βιομηχανική ανάκαμψη που φάνηκε στον δείκτη Philly Fed.

Μέχρι στιγμής ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στην αμερικανική απασχόληση αυξήθηκε κατά 5.000 την περασμένη εβδομάδα, καθώς στα ταμεία εμφανίστηκαν 320.000 νέοι άνεργοι.

Επιπλέον, οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 0,4% τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2012.

Από την άλλη, ο δείκτης μεταποίησης Philadelphia Fed που αποτυπώνει τα επίπεδα βιομηχανικής δραστηριότητας, ανέκαμψε στο 9 μετά το αρνητικό 6,3 του Φεβρουαρίου, υποδεικνύοντας ότι ξεπερνιούνται οι επιπτώσεις από την βαρυχειμωνιά που έπληξε την ήπειρο.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων κερδοφορίας τριμήνου ωθούν υψηλότερα τις μετοχές των Lennar (+1,9%), ConAgra (+1,4%), Burlington Stores και Scholastic.

Η Guess αντιθέτως διολισθαίνει 5,9%.

Αναμένονται εν συνεχεία τα αποτελέσματα της Nike.

Εκτίναξη δολαρίου, πιέσεις στα εμπορεύματα

Στις υπόλοιπες αγορές, το δολάριο εκτινάσσεται έναντι ευρώ και γεν μετά τις δηλώσεις Yellen.

Τα διεθνή χρηματιστήρια αντιδρούν με απώλειες, ενώ τα περισσότερα εμπορεύματα, μαζί με το πετρέλαιο και τον χρυσό, κινούνται πτωτικά.

Το συμβόλαιο Απριλίου του χρυσού «χάνει» 15 δολάρια ή 1,2% μετά την πτώση 1,3% μετά τις δηλώσεις από την Federal Reserve και την άνοδο του δολαρίου.

Οι τιμές του αργύρου υποχωρούν ακόμη περισσότερο, με το συμβόλαιο Μαΐου 2,3% χαμηλότερα στα 20,35 δολ. ανά ουγκιά.

Η πτώση συμπαρασύρει τα βιομηχανικά μέταλλα, με τον χαλκό να χάνει 5 σεντς ή 1,8% στα 2,93 δολ. ανά λίβρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v