Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ανησυχούν οι επιχειρηματίες για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης

Ο αμερικανικός επιχειρηματικός κόσμος αρχίζει να εκφράζει ανοικτά τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην οικονομία, το εμπόριο και τις αγορές η κρίση στις σχέσεις Δύσης-Ανατολής, που ξέσπασε λόγω της Ουκρανίας.

ΗΠΑ: Ανησυχούν οι επιχειρηματίες για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης

Η προοπτική ευρύτερων κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και η απειλή της Μόσχας να απαντήσει με παρόμοιο τρόπο, δημιουργούν ανησυχίες στις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους επενδυτές αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης που προκλήθηκε από τις κινήσεις της Ρωσίας για προσάρτηση της Κριμαίας, σύμφωνα με το Reuters.

Έχοντας δεχθεί έντονη κριτική διότι δεν ακολούθησε «σκληρή γραμμή» με τη Ρωσία, ο Λευκός Οίκος εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του.

«Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κόστη στη Ρωσία για την παραβίαση της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, στο μεταξύ, υποσχέθηκε «μια ευρεία γκάμα απαντητικών μέτρων» που «δεν θα περάσουν απαρατήρητα από την Ουάσινγκτον».

Όπως αναφέρει το Reuters, αυτό που διακυβεύεται στην χειρότερη κρίση Ανατολής-Δύσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, είναι το εμπόριο αγαθών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, το οποίο ανέρχονταν το 2013 στα 38 δισ. δολάρια.

Πρώτα στη λίστα των αμερικανικών εξαγωγών προς τη Ρωσία είναι μηχανήματα, οχήματα και αεροσκάφη, ενώ η Ρωσία εξάγει προς τις ΗΠΑ αργό πετρέλαιο, σίδηρο, χάλυβα και πλατίνα, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν άμεσες επενδύσεις ύψους 14 δισ. δολαρίων στη Ρωσία, και η Ρωσία περίπου 7 δισ. , ενώ οι επενδύσεις αμοιβαίων κεφαλαίων και hedge funds σε ρωσικές εταιρείες –πολλές από τις οποίες κρατικές- είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Η πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil και η εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing είναι δυο εταιρείες με ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και οι οποίες εμπλέκονται σε κοινοπραξίες με ρώσους εταίρους.

Άλλες αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία είναι οι Chevron, η General Electric, η Caterpillar, η John Deere, η Ford Motor, η General Motors, η PepsiCo, η Mars, η Cargill, η Kraft Foods κ.α.

Ο Ράνταλ Στέφενσον, πρόεδρος του Business Roundtable και διευθύνων σύβμουλος της AT&T δήλωσε αυτήν την εβδομάδα σε δημοσιογράφους ότι η κρίση στην Ουκρανία «προφανώς και αποτελεί πηγή ανησυχίας». «Οποιοσδήποτε κάνει business στην Ευρώπη παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά».

Το Roundtable είναι ένας σύνδεσμος διευθυνόντων συμβούλων μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, από τον αμυντικό τομέα και την μεταποίηση, μέχρι τον τομέα της υγείας και της τεχνολογίας, πολλές από τις οποίες έχουν παγκόσμιο «αποτύπωμα».

Δεκάδες μέλη της ομάδας αυτής είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες τους σε συνεδριάσεις με κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης χθες, σε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζακ Χέιγκελ και Εκπρόσωπος Εμπορίου Μάικλ Φρόμαν. Όμως εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως η κρίση στην Ουκρανία δεν αποτέλεσε σημαντικό σημείο ούτε στην ομιλία του υπουργού ούτε στις ερωταπαντήσεις που ακολούθησαν.

Ο Χέιγκελ ανέφερε πως οι εντάσεις με τη Ρωσία αποτελούν παράδειγμα του είδους των ανησυχιών σε θέματα ασφάλειας που οι ΗΠΑ θα μπορούσε να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει αναστείλει τις επαφές με τη Ρωσία από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία και ο Φρόμαν σταμάτησε τις συνομιλίες για βαθύτερους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

ΗΠΑ και Ρωσία είχαν αρχίσει συνομιλίες για μια διμερή επενδυτική συνθήκη, και ο ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλγιουκάγιεφ είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο πως το επόμενο βήμα θα ήταν μια συνάντηση εμπορικών ειδημόνων.

Εν τω μεταξύ, πέντε αμερικανοί νομοθέτες, κυρίως από περιοχές που αποτελούν την έδρα μεγάλων αμυντικών εταιρειών, ζήτησαν από τον Χέιγκελ να μειώσει τα δολάρια που δίνουν οι αμερικανοί φορολογούμενοι για την ρωσική εταιρεία αμυντικών συστημάτων Rosoboronexport. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει συμβόλαιο για αγορά ρωσικών ελικοπτέρων Mi-17 από την συγκεκριμένη εταιρεία.

Άλλοι εκφράζουν ανησυχία αναφορικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν στις αγορές και το εμπόριο οι κυρώσεις και τα αναμενόμενα αντίμετρα από την Μόσχα.

Το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ζήτησε να υπάρξει στενή συνεργασία με την Ευρώπη, το ετήσιο εμπόριο της οποίας με την Ρωσία είναι περίπου 15 φορές μεγαλύτερο από αυτό των ΗΠΑ.

«Εάν πάνε μόνες τους οι ΗΠΑ αυτό θα μπορούσε να είναι και οικονομικά επιζήμιο και αναποτελεσματικά σε ότι αφορά την επίτευξη του στόχου τους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2012 και μέχρι τώρα δεν είχε εμπορικές διαμάχες με τις ΗΠΑ.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται και οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές. Η SEC έχει επικοινωνήσει με δημόσια funds που διαθέτουν επενδύσεις στη Ρωσία προκειμένου να σιγουρευτεί ότι διαχειρίζονται σωστά τα ρίσκα και ότι δημοσιοποιούν τα holdings τους στους επενδυτές. Η προσοχή των αρμόδιων αρχών επικεντρώνεται στο αν τα funds προετοιμάζονται για το πώς θα ανταποκριθούν σε διάφορα σενάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v