Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Υποχωρεί ο ΡΜΙ από τα υψηλά 2,5 ετών

Οριακά χαμηλότερα των προσδοκιών τα στοιχεία για τον ΡΜΙ ευρωζώνης. Διαμορφώθηκε στο 53,2 το Μάρτιο. Αιφνιδιαστική υποχώρηση στη Γερμανία. Η θετική έκπληξη της Γαλλίας. Κίνδυνο αποπληθωρισμού διαπιστώνει η Markit.

Ευρωζώνη: Υποχωρεί ο ΡΜΙ από τα υψηλά 2,5 ετών

Ο ιδιωτικός τομέας της ευρωζώνης κατέβασε ταχύτητα το Μάρτιο καθώς ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ υποχώρησε οριακά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε το Μάρτιο στο 53,2 από 53,3 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητος.

Για τον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης ΡΜΙ έμεινε αμετάβλητος στο 53 από 53,2 τον Φεβρουάριο. Σε ότι αφορά τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 52,4 από 52,6 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι θα μείνει αμετάβλητος.

Ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit δήλωσε πως τα στοιχεία υποδεικνύουν ρυθμό ανάπτυξης 0,5% για την ευρωζώνη αυτό το τρίμηνο. Η εκτίμηση αυτή είναι υψηλότερη από το 0,3% στο οποίο καταλήγει δημοσκόπηση τοu Reuters στις αρχές του μήνα. Υπάρχουν ακόμη όμως, εστίες ανησυχίας, κυρίως σε ότι αφορά τον κίνδυνο αποπληθωρισμού. "Υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις αποπληθωρισμού. Και δεν είναι μόνο στην περιφέρεια. Στη Γερμανία βλέπουμε ορισμένες πτωτικές πιέσεις στις τιμές. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν σε αυτά τα επίπεδα δημιουργείται η ανάγκη για νέα μέτρα" δηλώνει ο Γουίλιαμσον. 

Αιφνιδιαστική υποχώρηση του ΡΜΙ στη Γερμανία

Με βραδύτερο ρυθμό αναπτύχθηκαν οι δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδου στη Γερμανία καθώς ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Συγκεκριμένα, ο συνολικός ΡΜΙ υποχώρησε το Μάρτιο στο 55 από 56,4 τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα για τον κλάδο της μεταποίησης, ο δείκτης δραστηριοτήτων υποχώρησε στο 53,8 από 54,8 το Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν πολύ μικρότερη επιβράδυνση στο 54,6. Πολύ μεγαλύτερη η υποχώρηση στον κλάδο υπηρεσιών, όπου ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε το Μάρτιο στο 54 από 55,9 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν υποχώρηση στο 55,5.

Η θετική έκπληξη της Γαλλίας που επιστρέφει σε ανάπτυξη

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών αναπτύχθηκαν οι δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα της Γαλλίας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, καταρρίπτοντας τις εκτιμήσεις για νέα συρρίκνωση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. 

Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ εκτινάχθηκε στο 51,6 το Μάρτιο από 47,0 τον προηγούμενο μήνα. Εντυπωσιακή είναι η ανάκαμψη που καταγράφεται στη μεταποίηση με τον ΡΜΙ να αγγίζει το 51,9 το Μάρτιο από 49,7 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή άνοδο στο 47,8. 

Για τον κλάδο  υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 51,4 από 47,2 έναντι εκτιμήσεων για μικρή ενίσχυση στο 47,2. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v