Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έλαβε εντολή να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία, λόγω απειλών από τον ρωσικό στρατό κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των Ουκρανών στρατιωτών και των οικογενειών τους, δήλωσε ο εντολοδόχος πρόεδρος της Ουκρανίας.
Τα ξημερώματα, ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την ουκρανική ναυτική βάση στη Φεοντόσια, μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που συνεχίζουν να φέρουν την ουκρανική σημαία. Η επιχείρηση διεξήχθη με ελαφρά τεθωρακισμένα και ελικόπτερα, ενώ ακούγονταν πυρά, σύμφωνα με πληροφορίες. Τρία φορτηγά που μετέφεραν Ουκρανούς στρατιώτες με δεμένα τα χέρια αναχώρησαν δύο ώρες αργότερα από τη βάση.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Βλαντιμίρ Σελέσνεβ, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook πως είδε ελικόπτερα στην περιοχή και ακούστηκαν πυροβολισμοί στις 4:30 π.μ. τοπική ώρα. Στη συνέχεια οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν με τεθωρακισμένα οχήματα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Ο υποσμηναγός Ανατόλι Μοσγκοβόι είπε στο Reuters ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες στη βάση ήταν άοπλοι και πως το σημείο είχε καταληφθεί.
Ελάχιστες είναι πλέον οι βάσεις στην Κριμαία που εξακολουθούν να ελέγχονται από το Κίεβο καθώς η Μόσχα σπεύδει να εδραιώσει την παρουσία της στη χερσόνησο. Μόνο το τελευταίο 48ωρο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν άλλες δύο βάσεις, κοντά στη Σεβαστούπολη. Χθες, φιλορωσικές δυνάμεις εισέβαλαν με τανκς στην Αεροπορική Βάση Μπελμπέκ, κοντά στη Σεβαστούπολη. Οι άνδρες διέσπασαν τον περιμετρικό φράκτη, ανέφερε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη χερσόνησο, σε μια ανάρτησή του στο Facebook.
Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ σημείωσε ότι η βάση απελευθερώθηκε από τις «ξένες δυνάμεις». Ο Σελεζνιόφ είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως μια απόπειρα άοπλων φιλορωσικών ομάδων να κάνουν έφοδο σε μία από τις βάσεις απωθήθηκε με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Το προσωπικό σε άλλη βάση έλαβε ένα ρωσικό τελεσίγραφο, κατά τον ίδιο.
Άνδρες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού κατέλαβαν το Ζαπορίζια, το μοναδικό υποβρύχιο του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Το υποβρύχιο, που είχε τεθεί σε υπηρεσία πριν από 34 χρόνια, ανήκει πλέον επίσημα στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Π.Ν., δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης υποβρυχίων της Ρωσίας Ανατόλι Βαρόσκιν. Περίπου τα μισά από τα 78 μέλη του πληρώματός του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συμφώνησαν να ενταχθούν στο ρωσικό Π.Ν. και τα υπόλοιπα εγκατέλειψαν το σκάφος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η ρωσική σημαία κυματίζει τώρα σε 189 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία. Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει θέσει υπό τον έλεγχό του πάνω από 54 από τα συνολικά 67 ουκρανικά πλοία στα λιμάνια της Κριμαίας. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι λιγότερα από 2.000 από τα 18.000 και πλέον στελέχη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από τη Δημοκρατία της Κριμαίας.
Συναγερμός έχει σημάνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξαιτίας της συγκέντρωσης μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας. «Στόχος του Πούτιν είναι ολόκληρη η Ουκρανία» λέει η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο προειδοποιώντας ότι αυξάνεται ο κίνδυνος σύρραξης, ενώ την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ διαβλέπει απειλή για την Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.
Η Ρωσία ίσως άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας με την απόπειρα επαναχάραξης συνόρων, δηλώνει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φραν-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
G7: Δεν θα γίνει στη Ρωσία η σύνοδος Ιουνίου- Παράνομο το δημοψήφισμα για Κριμαία
Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών συμφώνησαν να διεξαχθεί η σύνοδος του Ιουνίου στις Βρυξέλλες αντί για το Σότσι, χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας, ανέφερε Γάλλος διπλωμάτης στο Reuters.
"Το G8 αντιπροσωπεύει ένα συγκεκριμένο σύστημα αξιών και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να συμμετέχει και η Ρωσία" σημείωσε.
Η πηγή δήλωσε πως το G7 δεν κάνει λόγο για μόνιμο αποκλεισμό της Ρωσίας, αλλά για αντικατάσταση της Συνόδου του G8 στο Σότσι με μια συνάντηση των επτά χωρών στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι επιβεβαίωσε σε μήνυμα στο twitter πως οι G7 θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.
Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες των επτά χωρών χαρακτήρισαν παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας και καταδίκασαν την προσάρτηση της περιοχής στην Ρωσία. Επιπλέον δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Ρωσία: Απαγόρευση εισόδου σε 13 Καναδούς
Η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε 13 Καναδούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών σε μια σύμβουλο του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ και στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, σε απάντηση στις κυρώσεις που υιοθέτησε ο Καναδάς εναντίον της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
«Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε απάντηση στις απαράδεκτες ενέργειες της καναδικής πλευράς», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος Καναδών πολιτών, μεταξύ αυτών υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης, βουλευτών και προσωπικοτήτων της κοινωνίας» του Καναδά, σημειώνεται.
Ομπάμα: Προειδοποιεί με νέες κυρώσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την κατάληψη της Κριμαίας «θα μπορούσαν να έχουν επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία», επέμεινε όμως ότι θα υπάρξουν και περαιτέρω κυρώσεις εάν η Μόσχα κλιμακώσει τις στρατιωτικές της ενέργειες γύρω από την Ουκρανία.
«Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, και αν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει την κατάσταση, χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε ακόμα μεγαλύτερο κόστος», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση εν όψει της σημερινής συνεδρίασης των G7 στη Χάγη.
Στη συνέντευξή του ο Ομπάμα αρνήθηκε ότι επαναπροσανατόλισε την αμερικανική εξωτερική πολιτική, στρέφοντάς την από τους παραδοσιακούς συμμάχους της Ευρώπης στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Γερμανία: Μόνο θετικό σημάδι η συμφωνία Πούτιν για ΟΑΣΕ
Η στάση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την αποστολή του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία ήταν το μόνο ενθαρρυντικό σημάδι που προέκυψε από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η Ρωσία συμφώνησε την Παρασκευή στην αποστολή αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, δήλωσε όμως πως η ομάδα δεν έχει καμία εντολή στην Κριμαία, ο οποία προσαρτίστηκε στη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα.
«Υπήρξε συμφωνία μεταξύ της καγκελαρίου και του Πόυτιν ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ είναι ένα καλοδεχούμενο βήμα... και από αυτήν την άποψη αυτό είναι θετικό», σημείωσε ο κ. Steffen Seibert. «Η συζήτηση δεν απέφερε καμία πρόοδο σε άλλα ζητήματα», συμπλήρωσε.
Ρουμανία: Το ΝΑΤΟ πρέπει να επανατοποθετήσει τους στρατιωτικούς πόρους λόγω Ρωσίας
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ πρέπει να επανατοποθετήσει τους στρατιωτικούς πόρους του, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Μόσχας τους τελευταίους μήνες, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Ρουμανία, πρώην κομμουνιστικό κράτος που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, είναι μεταξύ των ισχυρότερων υπέρμαχων της επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Η Ρουμανία εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία ότι η γειτονική της χώρα, η Μολδαβία, θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας.
«Θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία της συγκέντρωσης των επικεφαλής πολλών κρατών εδώ στη Σύνοδο και θα τους πληροφορήσω για την κατάσταση στην περιοχή, την ανάγκη να επανατοποθετήσουν τις στρατιωτικές πηγές του ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας τους τελευταίους μήνες κ.τ.λ.», δήλωσε ο Μπασέσκου αναχωρώντας για τη σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Χάγη.
Φόβοι για πόλεμο
Ο κίνδυνος να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία αυξάνεται, προειδοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της νέας μεταβατικής κυβέρνησης του Κιέβου Αντρέι Ντεστσίτσια, καταγγέλλοντας την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της χώρας του.
«Η κατάσταση έχει γίνει πιο εκρηκτική από ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα», εκτίμησε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο από την ουκρανική πρωτεύουσα.
«Αυτήν η στιγμή, εάν τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία, στις ανατολικές περιοχές, θα είναι δύσκολο να ζητήσουμε από τους Ουκρανούς οι οποίοι ζουν εκεί να μην αντιδράσουν σε αυτήν τη στρατιωτική εισβολή», δήλωσε ο υπουργός.
Ο ίδιος βεβαίωσε ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας «λαμβάνει όλα τα διπλωματικά και άλλα οικονομικά και χρηματοοικονομικά μέτρα για να σταματήσει τους Ρώσους», προσθέτοντας πάντως ότι η ουκρανική κυβέρνηση «δεν γνωρίζει τι έχει ο Πούτιν στο μυαλό του και τι θα αποφασίσει».
Χιλιάδες Ουκρανοί διαδήλωσαν σήμερα στο Κίεβο και εξέφρασαν τον φόβο ότι η Ρωσία θα επαναλάβει στο ανατολικό τμήμα της χώρας τους την επιχείρηση που εξαπέλυσε στην Κριμαία.
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Παρούμπι από το βήμα της Μαϊντάν, της πλατείας Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.
Παράλληλα σήμερα αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.
Ταυτόχρονα όμως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα «τηρεί όλες τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των στρατευμάτων στις παραμεθόριες περιοχές [οι οποίες γειτνιάζουν] με την Ουκρανία».
Από την πλευρά της η Ρωσία ανακήρυξε επίσημα την περιοχή υπό τον στρατιωτικό της έλεγχο το Σάββατο, παρότι απομονωμένες στρατιωτικές μονάδες πιστές στην Ουκρανία συνεχίζουν να μην παραδίδονται σε ορισμένες εγκαταστάσεις της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας.
Αξιωματούχοι του Κιέβου δηλώνουν ότι τουλάχιστον δύο ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις δεν έχουν καταληφθεί από ρωσικές ή φιλορωσικές δυνάμεις.
ΝΑΤΟ: Η Ρωσία ενεργεί περισσότερο σαν αντίπαλος παρά σαν εταίρος
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ δήλωσε χθες πως η Ρωσία έχει αναπτύξει μια μεγάλη δύναμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και πρόσθεσε πως ανησυχεί ότι η δύναμη αυτή μπορεί να αποτελέσει απειλή για την Υπερδνειστερία, την αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας.
"Η (ρωσική) δύναμη που βρίσκεται τώρα στα ανατολικά ουκρανικά σύνορα είναι πολύ-πολύ μεγάλη και πολύ-πολύ έτοιμη", δήλωσε ο Αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ, ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στη διάρκεια εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης German Marshall Fund.
Ο ίδιος δήλωσε πως το ΝΑΤΟ ανησυχεί πολύ σχετικά με την απειλή για την Υπερδνειστερία. "Υπάρχει απολύτως επαρκής (ρωσική) δύναμη έτοιμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας για να τρέξει στην Υπερδνειστερία, αν ληφθεί απόφαση να γίνει κάτι τέτοιο, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό", εξήγησε.
"Η Ρωσία ενεργεί πολύ περισσότερο σαν αντίπαλος παρά σαν εταίρος", πρόσθεσε ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε πως η χώρα συμμορφώνεται με τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό του αριθμού των στρατιωτών κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία.
Σταϊνμάγερ: Η Ρωσία ίσως άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε φόβους, μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, ότι η Ρωσία ενδεχομένως άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας με την προσπάθειά της να χαράξει νέα σύνορα στην Ευρώπη.
"Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Ρωσία, με τη δράση της στην Κριμαία, αψηφά τα θεμέλια της ειρηνικής τάξης στην Ευρώπη. Ανησυχώ πολύ ότι η παράνομη απόπειρα αλλαγής των αναγνωρισμένων συνόρων στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά, 25 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας", τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
Ο Σταϊνμάγερ πρόσθεσε ότι η εντύπωσή του από την επίσκεψή του στο Κίεβο και στην πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, το Σάββατο, είναι ότι η κατάσταση "μόνο σταθερή δεν είναι".
Μεντβέντεφ: Να διασφαλιστεί η προμήθεια ενέργειας προς την Κριμαία
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα πως θα χρειαστούν διεθνείς διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η προμήθεια ενέργειας και νερού στην περιοχή της Κριμαίας.
«Αυτό το θέμα πρέπει να αποφασιστεί μέσω διεθνών διαπραγματεύσεων», δήλωσε σε υπουργική συνάντηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για το θέμα. «Χρειάζεται να επιλέξουμε τον καλύτερο τρόπο να προμηθεύσουμε τη χερσόνησο».
Όπως σημείωσε, η Κριμαία λαμβάνει περίπου το 80% των προμηθειών ηλεκτρισμού, το 85% της προμήθειας νερού και μεγάλο μέρος της προμήθειας φυσικού αερίου από την Ουκρανία.