Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση κερδών στην Wall Street

Με το taper να ανήκει πλέον στο παρελθόν, η Wall Street «ηρεμεί» και κινείται σταθεροποιητικά, συντηρώντας τα ετήσια κέρδη της. "Ξινά" τα πρώτα στατιστικά μετά την Fed. Πτώση για το Facebook, ενισχύεται η Oracle. Νέα βουτιά χρυσού 2,8%.

Ηπια πτώση επικρατεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά το ρεκόρ του δείκτη Standard & Poor's 500 στον απόηχο των κρίσιμων αποφάσεων της Federal Reserve για την νομισματική πολιτική.

O Dow Jones υποχωρεί 0,15% στις 16.144 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,27% στις 1.805 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,26% χαμηλότερα στις 4.059 μονάδες. 

Χθες στην Wall Street ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στις 1.810,65 μονάδες και ο Dow επίσης σε ρεκόρ στις 16.167 μονάδες, όταν η Fed έκανε το πρώτο βήμα ανάκλησης της παροχής ρευστότητας στις αγορές, μειώνοντας το πρόγραμμα αγορών ομολόγων στα 75 από 85 δισ. δολ.

Οι τρεις κύκλοι του προγράμματος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει στον S&P 500 ανάκαμψη 168% από τα χαμηλά του 2009. Ο δείκτης έχει εκτιναχθεί 27% στο έτος, με τα καλύτερα ετήσια κέρδη από το 1997.

Η Fed έδωσε επίσης παράταση στην χρονική στιγμή έναρξης των αυξήσεων επιτοκίων, γεγονός που προκάλεσε κατά κύριο λόγο τα χρηματιστηριακά κέρδη.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Oracle ενισχύεται 1,2% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου.

Η Bristol-Myers Squibb αντιδρά με κέρδη 0,9% στην συμφωνία με την AstraZeneca.

Η μετοχή του Facebook αντιδρά με πτώση 4,4% στην ανακοίνωση ότι προγραμματίζει δημόσια προσφορά 70 εκατομμυρίων μετοχών Class A.

Από το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς κατά 10.000 την περασμένη εβδομάδα και στα ταμεία εμφανίστηκαν 379.000 νέοι άνεργοι. 

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών διολίσθησαν επί τρίτο συνεχομενο μήνα τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα έτους. Ήταν η πρώτη πτώση στους τελευταίους 29 μήνες. 

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο πρόδρομος δείκτης οικονομικης δραστηριότητας στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,8% τον Νοέμβριο στο 98,3.

Επίσης, ο δείκτης μεταποίησης της Fed Φιλαδέλφειας ενισχύθηκε ελαφρώς στο 7 τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μεγαλύτερη άνοδο, στο 11.

Η αρνητική αντίδραση του χρυσού στην άνοδο των ριψοκίνδυνων ενεργητικών συνεχίζεται. Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του πολυτίμου μετάλλου, που βούλιαξε ενδοσυνεδριακά κάτω από τα 1.200 δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, υποχωρεί αυτή την ώρα 2,8% ή 34 δολάρια στα 1.202 δολάρια ανά ουγκιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v