Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλπάζει η Wall Street μετά το tapering

Γιατί η Wall Street αντιδρά με ράλι στην απόφαση της Fed να προχωρήσει σε μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. Άνοδος 200 μονάδων για Dow, πάνω από τις 16.000 μονάδες. Ανακάμπτουν χρυσός και πετρέλαιο.

Θετικά ανταποκρίνονται οι επενδυτές στην απόφαση της Fed να προχωρήσει τον Ιανουάριο σε μείωση κατά 10 δισ. δολάρια του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Αναλυτές αναφέρουν τέσσερις λόγους για αυτή την εξέλιξη:

*Η μείωση στις αγορές στοιχείων ενεργητικού είναι πολύ μικρή

*Κατά το παρελθόν η Fed έχει τονίσει πως δεν θα εξετάσει αύξηση των επιτοκίων μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να υποχωρήσει κάτω από το 6,5%. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η κεντρική τράπεζα στη σημερινή ανακοίνωση δείχνει πως θα περιμένει μέχρι η ανεργία να πέσει αρκετά κάτω από το επίπεδο αυτό.

*Η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια όσο ο πληθωρισμός παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα

*Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την λήξη του QE, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε η περιστολή του προγράμματος.

Οπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα μειωθεί στα 75 δισ. δολάρια από 85 δισ. προηγουμένως. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των αναλυτών ανέμενε για αργότερα την έναρξη μείωσης των προγραμμάτων ρευστότητας στην αμερικανική αγορά. 

Πέρα όμως από τη Fed, σημαντικές στατιστικές ανακοινώσεις αλλά και αποτελέσματα κερδών από μεγάλες επιχειρήσεις, συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,2% στις 16.053 μονάδες, ο S&P κινείται 0,95% υψηλότερα στις 1.795 μονάδες, και ο Nasdaq κινείται ανοδικά 0,4% στις 4.038 μονάδες.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Jabil Circuit βουλιάζει 18% εξαιτίας της απογοήτευσης που προκάλεσαν τα αποτελέσματά της.

Η Lennar (+3,4%), η FedEx και η General Mills (-3%) επίσης ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα τριμήνου.

Οι δείκτες της Wall Street προσπάθησαν χθες να επανακτήσουν τα υψηλά τους, αλλά επικράτησαν οι πωλητές στην τελευταία ώρα των συναλλαγών επιφέροντας απώλειες.

Σε ανοδικό κανάλι παραμένουν και οι τιμές των εμπορευμάτων μετά τη Fed με το χρυσό να ενισχύεται 0,4% στα 1.236 δολ./oz και αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά 0,6% στα 97,82 δολ. ανά βαρέλι.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v