Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Constancio: Eνστάσεις για τη συμφωνία Eurogroup

Αντιρρήσεις για την συμφωνία του Eurogroup σχετικά με το ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio. Θέλει πιο ισχυρό μηχανισμό στήριξης και απλούστευση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Constancio: Eνστάσεις για τη συμφωνία Eurogroup

O αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, επιτέθηκε την Τετάρτη κατά της προκαταρκτικής συμφωνίας του Eurogroup για τον μηχανισμό εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν πως δεν θα υπάρχει κοινός μηχανισμός στήριξης για το ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών κατά τα δέκα χρόνια που θα χρειαστούν για την συγκέντρωση του ποσού των 55 δισ. ευρώ. Εφόσον δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για την εξυγίανση μιας τράπεζας, θα καλύπτουν τη χρηματοδότηση οι εθνικές κυβερνήσεις των τραπεζών, έχοντας ως ύστατο καταφύγιο την λήψη δανείου από τον ESM.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να δημιουργηθεί μια κοινή γραμμή πίστωσης, μόνο όταν οι τράπεζες συγκεντρώσουν το ποσό των 55 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει η WSJ, ο κ. Constancio υποστήριξε πως οι τράπεζες και οι εθνικές κυβερνήσεις χρειάζονται ένα πιο ισχυρό μηχανισμό στήριξης κατά την μεταβατική περίοδο των 10 ετών. Ο ίδιος τόνισε πως για το λόγο αυτό το ταμείο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αντλεί πόρους από τις αγορές, αναφερόμενος σε μια προηγούμενη πρόταση που θα επέτρεπε στο ταμείο να δανειστεί κάνοντας χρήση μελλοντικών προσόδων από τον κλάδο.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων μπορεί να είναι πολύ περίπλοκος και απηύθυνε έκκληση για την δημιουργία ειδικής διαδικασίας που θα επιτρέπει την λήψη αποφάσεων για ο κλείσιμο μιας τράπεζας μέσα σε εικοσιτέσσερις ώρες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v