Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στην Wall Street

Δεν έδωσαν κατεύθυνση για το tapering της Fed τα σημερινά στατιστικά και η νευρικότητα παραμένει στην Wall Street. Έχασαν τα "φράγματα" οι δείκτες. Εκτίναξη Facebook μετά την "πρόσκληση" στον S&P. Άνοδος 7% στο ΙΡΟ του Hilton. Χάνει $30 ο χρυσός.

Αρνητική είναι η αντίδραση του αμερικανικού χρηματιστηρίου στα πολλά στατιστικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν, καθώς αυξάνεται η νευρικότητα ενόψει της συνεδρίασης της Fed.

Η συνεδρίαση άρχισε με ήπιες, μικτές μεταβολές, αλλά αυτή την ώρα κυριαρχούν τα αρνητικά πρόσημα. Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,86% στις 15.707 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,57% στις 1.773 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,2% χαμηλότερα στις 3.996 μονάδες. 

Η Wall Street το τελευταίο διάστημα εμφανίζει «ανάποδη» αντίδραση στις οικονομικές ανακοινώσεις. Δεν αντιδρά θετικά στις καλές στατιστικές ειδήσεις, γιατί θεωρείται ότι όσο πιο πολύ βελτιώνεται η οικονομική δραστηριότητα, τόσο πιο κοντά έρχεται η στιγμή ανάκλησης της πολιτικής ρευστότητας από την Federal Reserve.

Τα νεύρα των επενδυτών είναι ιδιαίτερα τεντωμένα ενόψει της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί έναρξη της ανάκλησης της άφθονης ρευστότητας, το λεγόμενο tapering. Πάντως η πιθανότερη στιγμή παραμένει σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών ο Μάρτιος.

Από το στατιστικό μέτωπο οι ανακοινώσεις είναι σήμερα πολλές και η απουσία θεαματικής βελτίωσης σε κάποιον δείκτη προκαλεί ανακούφιση στον επενδυτικό κόσμο.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 68.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και στα ταμεία εμφανίστηκαν 368.000 νέοι άνεργοι.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 0,7%, περισσότερο από όσο αναμενόταν (+0,6%).

Η Wall Street υπέστη χθες τις μεγαλύτερες απώλειες σε ένα μήνα και πλέον, καθώς η επίτευξη συμφωνίας στον αμερικανικό προϋπολογισμό δεν βοήθησε τις ελπιδες αναβολής του tapering. Οι δείκτες Dow και S&P διολίσθησαν από χθες κάτω από τα ψυχολογικά "φράγματα" των 16.000 και 1.800 μονάδων αντιστοίχως, ενώ ο Nasdaq απώλεσε τις 4.000 μονάδες στην σημερινή συνεδρίαση.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, ξεχωρίζει η εκτίναξη σχεδόν 4% της μετοχής του Facebook μετά την ανακοίνωση ένταξης του κοινωνικού δικτύου στον δείκτη S&P 500.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οι σημαντικές αρχικές δημόσιες εγγραφές της Hilton Worldwide Holdings. Η μετοχή του ξενοδοχειακού κολοσσού άνοιξε στα 21,30 δολ. στο New York Stock Exchange, 7% υψηλότερα σε σχέση με την αρχική τιμή του IPO. Η εταιρία επιστρέφει στο χρηματιστήριο, έξι χρόνια μετά την έξοδό της λόγω εξαγοράς από την Blackstone Group LP.

Στο «βαρόμετρο» της ευρύτερης αμερικανικής αγοράς προστέθηκαν επίσης οι Mohawk Industries και Alliance Data Systems.

Η μετοχή της Lululemon Athletica βουλιάζει 10% καθώς τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου ήταν πολύ κατώτερα των εκτιμήσεων.

Η μετοχή της AthenaHealth βουλιάζει 14% γιατί η πρόβλεψη κερδών 2014 επίσης ήταν πολύ κατώτερη των εκτιμήσεων.

Σε πορεία έντονης πτώσης επανέρχεται ο χρυσός, με το συμβόλαιο του πολυτίμου μετάλλου να χάνει 30 δολάρια ή 2,4% στα 1.227 δολάρια ανά ουγκιά.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v