Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το ανοδικό σερί για Dow και S&P

Πιέσεις στη Wall Street μετά το νέο ρεκόρ του δείκτη S&P. Στο επίκεντρο η Fed για το χρόνο περιορισμού των προγραμμάτων ρευστότητας στις ΗΠΑ. Νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή του twitter. Σε υψηλό 6 εβδομάδων το πετρέλαιο.

Τερμάτισε το ανοδικό σερί δύο συνεδριάσεων για τους Dow και S&P, με τους επενδυτές να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους τόσο στις προθέσεις των στελεχών της Fed αναφορικά με το χρόνο έναρξης περιορισμού των προγραμμάτων ρευστότητας στην αγορά όσο και στις διαπραγματεύσεις για την ψήφιση του αμερικανικού προϋπολογισμού για το νέο έτος.

Αναφορικά με το επονομαζόμενο «tapering", σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, 12 από τους συνολικά 35 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν, προέβλεψαν ότι η Fed θα προχωρήσει σε σταδιακή μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων εντός του Δεκεμβρίου. Μόλις 9 απάντησαν τον Ιανουάριο και η πλειοψηφία, 14, απάντησαν το Μάρτιο.

Επιπλέον τα στελέχη της Fed θα παρακολουθούν από κοντά και τις εξελίξεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την ψήφιση του προϋπολογισμού στο Κογκρέσο. Σημειώνεται ότι έχει συσταθεί ειδική ομάδα 29 μελών του Κογκρέσου προκειμένου να διαμορφώσουν έναν προϋπολογισμό αποδεκτό τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικάνους. Η καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων είναι η 13η Δεκεμβρίου.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων βελτιώθηκε το Νοέμβριο στις ΗΠΑ καθώς ανήλθε στις 92,5 μονάδες από 91,6 τον προηγούμενο μήνα.

Από πλευράς τίτλων, σταθεροποιητικά κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος στη Wall μετά την ομόφωνη έγκριση από Fed και FDIC του κανόνα Volcker, ο οποίος απαγορεύει στις τράπεζες τις συναλλαγές με ίδια κεφάλαια (proprietary trading).

Αναλυτικά η μετοχή της Bank of America υποχώρησε οριακά 0,1% και αντίστοιχα ο τίτλος της Citigroup κινήθηκε πτωτικά 0,45%.

Επιπλέον νέο υψηλό έπιασε η μετοχή του Twitter καθώς ενισχύθηκε 5,7% στα 51,97 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος εισήλθε πρόσφατα στο χρηματιστήριο με τιμή 26 δολ.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,33% στις 15.973,13 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,32% στις 1.802,62 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,20% στις 4.060,49 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 6,03 δολ. με πτώση 1,3% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 0,3% στα 27,80 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύθηκε για έκτη διαδοχική ημέρα έναντι του δολαρίου στο 1,3965 δολ. Παράλληλα το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του γεν στα 102,80.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,80% και αντίστοιχα η απόδοση του 30ετούς ομολόγου κινήθηκε πτωτικά και διαμορφώθηκε στο 3,83%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,2% στα 98,43 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 2,2% στα 1.261 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v