Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη διορθωτική συνεδρίαση στην Wall Street

Οι καλές ειδήσεις για την αμερικανική οικονομία συνεχίζουν να επιδρούν ...αρνητικά στην Wall, καθώς φέρνουν πιο κοντά το tapering της Fed. Κεντρικές τράπεζες στο επίκεντρο. Σε υψηλό 52 εβδομάδων η Apple ($575) λόγω Κίνας. Νέα βουτιά χρυσού 2%.

Σταθεροποιητική εικόνα εμφανίζουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, υπό την επιρροή σημαντικών στατιστικών ανακοινώσεων και τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,36% στις 15.855 μονάδες, ο S&P ενισχύεται ανεπαίσθητα στις 4.038 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,34% χαμηλότερα στις 1.789 μονάδες.

Στην Wall Street χθες, ο S&P 500 και Dow έκλεισαν χαμηλότερα επί τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Οι στατιστικές ανακοινώσεις αποδείχθηκαν ευνοϊκές για την οικονομία. Ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,6% στο γ΄ τρίμηνο, αισθητά υψηλότερα από την προηγούμενη μέτρηση για 2,8%. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε ενάμιση χρόνο, αλλά πάντως την άνοδο πυροδότησε η μεγάλη συγκέντρωση εμπορικών αποθεμάτων (η μεγαλύτερη από το 1998). 

Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε σημαντικά κατά 23.000 την περασμένη εβδομάδα και διολίσθησε κάτω από τις 300.000 για δεύτερη μόλις φορά από το 2009.

Αν και τα μεγέθη είναι θετικά, δεν έχουν ανάλογη επίδραση στην επενδυτική ψυχολογία, καθώς φέρνουν πιο κοντά την προοπτική ανάκλησης της παροχής ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα.

Μάλιστα λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα, Dennis Lockhart, δήλωσε ότι στην συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς και στις επόμενες συνεδριάσεις, η Federal Reserve θα μελετήσει το ενδεχόμενο μείωση του ρυθμού παροχής ρευστότητας στις αγορές, του επονομαζόμενου «tapering».

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Jos. A. Bank Clothiers Inc. περιλαμβάνεται στις επιχειρήσεις που ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου σήμερα. Μεγέθη μηνιαίων πωλήσεων θα ανακοινώσουν η Gap Inc. και άλλες αλυσίδες.

Η Apple αντιδρά με άνοδο 1% στην υπογραφή της συμφωνίας με την China Mobile για την πώληση iPhones στην Κίνα. Η μετοχή κινείται σε υψηλό 52 εβδομάδων στα 575 δολάρια.

Μικτή εικόνα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω των συνεδριάσεων των κεντρικών τραπεζών ευρωζώνης και Βρετανίας. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΒοΕ κράτησαν σταθερά σε αρνητικά ρεκόρ τα βασικά τους επιτόκια.

Σε πορεία κάθετης πτώσης επιστρέφει ο χρυσός μετά την χθεσινή θετική αντίδραση. Το συμβόλαιο του μετάλλου υποχωρεί 2,1% στα 1.222 δολάρια ανά ουγκιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v