Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και οικονομία δίχασαν τη Wall

Απώλειες για Dow και S&P για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Οριακή άνοδος για τον Nasdaq. Στο επίκεντρο η Beige Book και ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός. Καλά τα στοιχεία απασχόλησης ιδιωτικού τομέα. Συρρίκνωση εμπορικού ελλείμματος. Άνοδος για το πετρέλαιο.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, η δημοσίευση της Beige Book καθώς και μια σειρά σημαντικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων.

Ειδικότερα στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η Beige Book όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να κινείται σε ήπιους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως αναφερόταν και σε προηγούμενες εκθέσεις. Ωστόσο στη σημερινή έκθεση ο σχολιασμός των στελεχών της Fed εστιάζεται σε μια πλειάδα θετικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Επιπλέον κοντά σε συμφωνία φέρεται να βρίσκονται τα 29 μέλη επιτροπής που έχουν αναλάβει τη διαμόρφωση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που θα καθορίσει τις δημοσιονομικές δαπάνες για το επόμενο έτος στις ΗΠΑ.

Πέρα όμως από τη Beige Book και τον προϋπολογισμό, η τάση στη Wall διαμορφώθηκε και από τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις.

Συγκεκριμένα, πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall όταν ανακοινώθηκαν καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο καθώς οι νέες θέσεις αυξήθηκαν κατά 215.000.

Επιπλέον, σε αρνητικά πρόσημα παρέμενε η χρηματιστηριακή αγορά και μετά την γνωστοποίηση συρρίκνωσης του εμπορικού ελλείμματος κατά 5,4% τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα στα 40,6 δισ. δολάρια, όσο περίπου ανέμεναν οι αναλυτές έναντι 43 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Στον αντίποδα ο δείκτης ISM υπηρεσιών τον Νοέμβριο υποχώρησε στις 53,9 μονάδες έναντι 55,4 τον Οκτώβριο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο στις 55,5.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wall κινείται στη σκιά μιας ενδεχόμενης απόφασης της Fed για περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων ακόμα και εντός του Δεκεμβρίου, με τους επενδυτές να αντιδρούν αρνητικά σε κάθε καλή μακροοικονομική είδηση υπό το φόβο ότι θα αποτελέσει αφορμή για μείωση της ρευστότητας στην αγορά.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της JC Penney ενισχύθηκε μετά τη γνωστοποίηση αυξημένων πωλήσεων ενώ ο τίτλος της Express υποχώρησε καθώς οι πωλήσεις ήταν κατώτερες των αναμενόμενων.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,16% στις 15.889,71 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,13% στις 1.792,81 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε οριακά υψηλότερα 0,02% στις 4.038,00 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,90 δολ. με πτώση 2% και το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 1,5% στα 27,62 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% σε σχέση με το ευρώ στο 1,3557 δολ. Παράλληλα το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του γεν στα 102,46.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε σε υψηλό άνω των 2 μηνών και συγκεκριμένα ενισχύθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,82%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1% στα 97,03 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 2% στα 1.245 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v