Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασε τις 1.800 μονάδες ο S&P 500

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall παρά την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο οι επικείμενες αποφάσεις της Fed για τα προγράμματα ρευστότητας. Νέο υψηλό για τη μετοχή του Twitter. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο.

Η επίτευξη συμφωνίας για τον αμερικανικό προϋπολογισμό τελικά προβλημάτισε τους επενδυτές καθώς θεωρείται δεδομένο από τους αναλυτές και τους επενδυτές ότι θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τη Fed προκειμένου να προχωρήσει σε σταδιακό περιορισμό των προγραμμάτων ρευστότητας εντός του Δεκέμβριου.

Σημειώνεται ότι καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας στον προϋπολογισμό ήταν η 13η Δεκεμβρίου καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινούσαν αυτόματες περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλούσαν λουκέτα σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες.

Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της LPL Financial, Jeffrey Kleintop, "πλέον είμαστε πολύ κοντά ώστε η Fed να ξεκινήσει τη μείωση των προγραμμάτων ρευστότητας. Η αγορά δείχνει να αποδέχεται το γεγονός πως είμαστε σε απόσταση μόλις μιας εβδομάδας από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στο επονομαζόμενο «tapering» μετά τα καλά οικονομικά στοιχεία αλλά και την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό.»

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Microsoft κινήθηκε ανοδικά με την έγκριση εξαγοράς του Skype από το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Αντίστοιχα η μετοχή της MasterCard ενισχύθηκε 4,5% καθώς αύξησε το μέρισμα τριμήνου στο 1,10 δολ. ανά μετοχή και ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς 3,5 δισ. μετοχών.

Επιπλέον νέο ιστορικό υψηλό έπιασε ο τίτλος του Twitter καθώς ενισχύθηκε 0,7% στα 52,34 δολ.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,81% στις 15.843,28,20 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 1,13% στις 1.782,22 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 1,40% στις 4.003,81 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,97 δολ. με πτώση 1,65% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 1% στα 27,56 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύθηκε για έβδομη διαδοχική ημέρα έναντι του δολαρίου στο 1,3790 δολ. Παράλληλα το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του γεν στα 102,72.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδα βάσης στο 2,83%, τερματίζοντας έναν πτωτικό σερί τριών ημερών.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,2% στα 97,36 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,6% στα 1.253 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v