Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στη Wall με το βλέμμα στη Fed

Οριακή πτώση στη Wall Street αν και ικανοποίησαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Fed για την ανάκληση των μέτρων ρευστότητας. Άνοδος για τις μετοχές των Facebook και Boeing. Μικρές διακυμάνσεις για το δολάριο.

Ήπιες πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στη Wall Street κόντρα στα καλά οικονομικά στοιχεία σε στεγαστική αγορά και πληθωρισμό, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed για τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, ο δείκτης κατασκευαστικού κλίματος ανήλθε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 μηνών καθώς όπως ανακοινώθηκε από την ένωση κτηματομεσιτών National Association of Home Builders, ανήλθε στις 58 μονάδες έναντι 54 τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος το Νοέμβριο στο 1,2% την ώρα που οι αναλυτές στο Marketwatch προέβλεπαν ότι θα ανέλθει στο 1,3%. Σημειώνεται ότι η τιμή της βενζίνης και του φυσικού αέριου υποχώρησαν ενώ αυξήθηκαν κατά 0,1% οι τιμές των τροφίμων.

Πέρα όμως από τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία δε λειτούργησαν θετικά στην επενδυτική ψυχολογία, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε για άλλη μια συνεδρίαση η Fed.

Ειδικότερα ξεκίνησε σήμερα η διήμερη συνεδρίαση της Fed όπου αναμένεται μεταξύ άλλων να αποφασιστεί ή να δοθούν ενδείξεις για τον χρόνο έναρξης περιορισμού των προγραμμάτων ρευστότητας στην αγορά.

Επιπλέον προς τελική έγκριση οδεύει και ο αμερικανικός προϋπολογισμός ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από την Γερουσία εντός της εβδομάδας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού θέτει τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο 1,01 τρισ. για τα επόμενα δύο δημοσιονομικά έτη.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Facebook ενισχύθηκε 1,9% μετά την γνωστοποίηση ότι θα προχωρήσει στην πώληση video-διαφημίσεων και αντίστοιχα ο τίτλος της Boeing κινήθηκε ανοδικά 0,9% καθώς ανακοίνωσε αύξηση στο μέρισμα τριμήνου.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,06% στις 15.875,26 μονάδες, ο S&P κινήθηκε πτωτικά 0,31% στις 1.781,00 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,15% στις 4.023,68 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,69 δολ. με πτώση 2,2% και το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχωρούσε 1% στα 26,50 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ κινήθηκε με ήπιες διακυμάνσεις έναντι του δολαρίου στο 1,3759 δολ. Παράλληλα το δολάριο υποχώρησε περεταίρω από το υψηλό 5 ετών έναντι του γεν στα 102,97.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,91% ενώ η απόδοση του 5ετούς υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,51%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,3% στα 97,22 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1,1% στα 1.231 δολ./oz..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v