Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H οικονομία έφερε κέρδη στη Wall Street

Άνοδος στη Wall με ώθηση από τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο η διήμερη συνεδρίαση της Fed για QE. Απώλειες 4% για τη μετοχή του Twitter. Κέρδη 2% για την Exxon. Άνοδος για πετρέλαιο και χρυσό.

Τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ στήριξαν την άνοδο στη Wall εν αναμονή της κρίσιμης διήμερης συνεδρίασης της Fed για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής.

Αναλυτικά η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο του τελευταίου έτους και ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ καθώς αυξήθηκε 1,1% στις 101,3 μονάδες. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο υψηλό το 2007 ήταν στις 100 μονάδες.

Επιπλέον ο δείκτης μεταποίησης Empire επέστρεψε σε θετικό έδαφος το Δεκέμβριο καθώς διαμορφώθηκε στο 1 έναντι -2,21 τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο έως τις 5 μονάδες.

Πέρα όμως από τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η κρίσιμη συνεδρίαση της Fed που ξεκινά την Τρίτη όπου αναμένεται να αποφασιστεί ο χρόνος έναρξης περιορισμού των προγραμμάτων ρευστότητας στην αγορά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Marketwatch, η πλειοψηφία των αναλυτών θεωρεί ότι η μείωση των προγραμμάτων ρευστότητας θα ξεκινήσεις εντός του 2014 και όχι το Δεκέμβριο όπως φοβούνται ορισμένοι επενδυτές.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Exxon ενισχύθηκε 2% μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης από τη Goldman Sachs.

Επιπλέον η μετοχή της AIG κινήθηκε ανοδικά 1% μετά τη συμφωνία πώλησης της θυγατρικής AerCap Holdings NV έναντι τιμήματος 5 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα ο τίτλος του Twitter υποχώρησε 4% μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης από τη Wells Fargo.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,82% στις 15.884,57 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 0,63% στις 1.786,54 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 0,71% στις 4.029,52 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,81 δολ. με πτώση 0,6% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 1,8% στα 26,75 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύθηκε 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,3765 δολ. Παράλληλα το δολάριο υποχώρησε από το υψηλό 5 ετών έναντι του γεν στα 103,03.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,84%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1% στα 97,50 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,7% στα 1.243 δολ./oz..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v