Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το top 10 των χρηματιστηριακών αποδόσεων 2013

Οσοι επενδυτές ήταν αρκετά γενναίοι να ρίξουν τα κεφάλαιά τους στην Βενεζουέλα κατάφεραν να τα 5πλασιάσουν. Η λίστα με τα καλύτερα χρηματιστήρια της χρονιάς που φεύγει. Διέπρεψαν "χρεωμένοι" της ευρωζώνης και ...παραμεθόριες.

Το top 10 των χρηματιστηριακών αποδόσεων 2013

Τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν συνολικά προσφέρει καλές αποδόσεις στους επενδυτές το 2013, αλλά πάντως η λίστα με το Top 10 περιέχει αρκετές εκπλήξεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar, όσοι επενδυτές ήταν αρκετά γενναίοι ώστε να ρίξουν τα κεφάλαιά τους στις μετοχές της Βενεζουέλας, για παράδειγμα, κατάφεραν να 5πλασιάσουν τα χρήματά τους.

Και αυτή δεν είναι η μόνη έκπληξη στον κατάλογο. Μια σειρά καταχρεωμένες οικονομίες, όπως της Ισλανδίας (+38%) και της Ελλάδας (+34,5%), περιλαμβάνονται επίσης στις 10 καλύτερες χρηματιστηριακές αποδόσεις της χρονιάς που τελειώνει. Η Ιρλανδία, που υπέστη από τα μεγαλύτερα πλήγματα λόγω της κρίσης αλλά πλέον έχει πρόσβαση στον δανεισμό από τις ανοιχτές αγορές, φιγουράρει επίσης στον κατάλογο.

Ακόμη πιο πέρα, στις «παραμεθόριες» αγορές, η Ζάμπια και η Νιγηρία έχουν θέσεις ανάμεσα στις καλύτερες, καθώς θεωρούνται οι αναδυόμενες οικονομίες της επόμενης γενιάς.

Από τα καθιερωμένα ονόματα που βλέπουμε στο Top, περιλαμβάνεται ο ιαπωνέζικος δείκτης Jasdaq και ο αμερικανικός τεχνολογικός Nasdaq.

Το Top 10 διαμορφώνεται ως εξής:

1. Βενεζουέλα: 452%

2. Ιαπωνία (Jasdaq): 51,1%

3. Ισλανδία (OMXI): 38,5%

4. Ζάμπια: 37,2%

5. Ιρλανδία: 35,2%

6. Νιγηρία: 34,9%

7. Ελλάδα: 34,5%

8. Αργεντινή: 33,9%

9. ΗΠΑ (Nasdaq): 33,7%

10. Πακιστάν: 31,8%

Σημειώνεται ότι στην έκθεση της Morningstar μιλάει ένας από τους επενδυτές σε ελληνικές μετοχές, ο Barry Norris, του Argonaut European Alpha. Ο κ. Norris έχει αγοράσει μετοχές σε μια σειρά ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες και πιστεύει ότι θα είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις των επόμενων 12 μηνών.

«Η καλύτερη στιγμή για να επενδύσεις σε μια χώρα, είναι όταν η οικονομία της αναδύεται από την ύφεση και οι κακές ειδήσεις ανήκουν στο παρελθόν,» τονίζει ο κ. Norris.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v