Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγές προσήμων στην Wall λόγω μεταποίησης

Διττά μηνύματα εξέπεμψαν τα κρίσιμα στοιχεία για την μεταποίηση και οι δείκτες στην Wall Street αντιδρούν με μικτά πρόσημα. Καλά μεγέθη πωλήσεων στηρίζουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Θετική αντίδραση για τον χρυσό, πάνω από τα 1.400 δολ.

Ασαφή εικόνα για την αμερικανική μεταποίηση δημιούργησαν τα στατιστικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν, προκαλώντας εναλλαγές προσήμων στην Wall Street. 

Τα ανέλπιστα καλά στατιστικά στοιχεία για την δραστηριότητα των δεικτών μεταποίησης ΡΜΙ σε ΗΠΑ και Ευρώπη, στήριξαν σε θετικό άνοιγμα το αμερικανικό χρηματιστήριο, αλλά η κοινοποίηση του απογοητευτικού δείκτη ISM "έσβησε" τα περισσότερα κέρδη.

Αυτή την ώρα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,26% στις 15.157 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,23% στις 1.628 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,5% χαμηλότερα στις 3.439 μονάδες.

Ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ ανήλθε στο 52,3 τον Μάιο στην αμερικανική αγορά, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του ινστιτούτου Markit. Ο δείκτης ανέκαμψε και ανήλθε στο 52,3 από το χαμηλό έξι μηνών του 52,1 τον Απρίλιο. Η Markit σχολίασε ότι ο δείκτης PMI δείχνει μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης. Στην συνέχεια ανακοινώθηκε πάντως και ο δείκτης ISM μεταποίησης, που δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και διαμορφώθηκε σε επίπεδα που υποδεικνύουν ύφεση.

Νωρίτερα είχαν κοινοποιηθεί στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποίηση στην Ευρώπη συρρικνώθηκε λιγότερο απ'όσο είχε αρχικώς εκτιμηθεί τον Μάιο, ενώ ο βρετανικός δείκτης μεταποίησης εκτινάχθηκε. Αντιθέτως, ο δείκτης ΡΜΙ για την κινεζική αγορά ήταν χαμηλότερος των εκτιμήσεων και υπέδειξε ύφεση στην μεταποιηση.

Στις ΗΠΑ, το επίκεντρο στρέφεται στην ανακοίνωση των μεγεθών για την ανεργία, την Παρασκευή. Σήμερα, αναμένονται με ενδιαφέρον και οι ομιλίες στελεχών της Fed, που ενδεχομένως να δώσουν το "στίγμα" της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας.

Την περασμένη εβδομάδα τα στατιστικά μεγέθη για την αμερικανική οικονομία σκιαγράφησαν μια μικτή εικόνα και η Wall Street έκλεισε την συνεδρίαση της Παρασκευής με σημαντικές απώλειες. Ο δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε πάντως τον Μάιο με άνοδο 1,9%, ο S&P με κέρδη 2,1% και ο Nasdaq με άνοδο 3,8%.

Στις υπόλοιπες αγορές σήμερα, η τιμή του πετρελαίου αποκομίζει σημαντικά κέρδη, ενώ και ο χρυσός εμφανίζει ανάκαμψη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v