Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 106 μονάδων για τον Dow Jones

Απώλειες στη Wall Street με αφορμή τις ανησυχίες για απόσυρση των μέτρων στήριξης από τη Fed. Προβλημάτισαν ΟΟΣΑ και Κίνα. Στο επίκεντρο η μετοχή της Apple. Πτώση 2% για το πετρέλαιο.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία- αν και επαίνεσε την επεκτατική οικονομική πολιτική των ΗΠΑ- καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall. Συγκεκριμένα ο Οργανισμός μεταξύ άλλων προειδοποίησε σήμερα ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα κινηθούν ανοδικά σε περίπτωση απόσυρσης των μέτρων στήριξης από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Αντίστοιχα, αρνητικό αντίχτυπο στην αγορά είχε και η υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της Κίνας από το ΔΝΤ. Ειδικότερα το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η ανάπτυξη στην Κίνα θα κινηθεί στο 7,75% το 2013 και 2014 έναντι 8% και 8,2% αντίστοιχα, σύμφωνα με προηγούμενη εκτίμηση του Ταμείου.

Ωστόσο οι μεγαλύτερες ανησυχίες των επενδυτών στη Wall Street εστιάστηκαν στην ενδεχόμενη αποκλιμάκωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων στο επόμενο διάστημα από τη Fed μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, τις τελευταίες μέρες.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Wall, για τρίτη διαδοχική ημέρα υποχωρούν οι μετοχές του τηλεπικοινωνιακού κλάδου με τον τίτλο της Verizon να σημειώνει πτώση 2,5% και της AT&T 1,1%.

Αντίστοιχα ισχυρές απώλειες εμφάνισε για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση και ο κλάδος των κοινωφελών υπηρεσιών με τον τίτλο της Consolidated Edison Inc. να υποχωρεί 1,3%.

Επιπλέον, η μετοχή της Apple βρέθηκε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος (+1,2%), καθώς ξεκίνησε το τεχνολογικό συνέδριο D11 με τη συμμετοχή του CEO του ομίλου Tim Cook.

Ο τίτλος της εταιρίας Smithfield Foods Inc. εκτινάχθηκε 29% μετά την επιβεβαίωση ότι θα την εξαγοράσει η κινεζική Shuanghi Group.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε αισθητά έναντι του ευρώ στο 1,2946 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2% στα 93,04 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,95% στα 1.393 δολ./oz.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε απώλειες 0,69%, στις 15.302,80 μονάδες. Ο S&P χαμηλότερα 0,70%, κλείνοντας στις 1.648,36 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 3.467,52 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Coca Cola ΗΒC κινήθηκε χαμηλότερα 3,2% στα 26,44 δολ. και το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 2,5% στο 1,19 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v