Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχύβια η διόρθωση στην Wall -Μικτά πρόσημα

Τα καλά στατιστικά για την οικονομία ΗΠΑ περιορίζουν στην Wall την διόρθωση που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, μετά την αναπάντεχη "βουτιά" στην κινεζική μεταποίηση. Μικτά πρόσημα. Πτώσεις 2% στις ευρωαγορές.

Τα ευνοϊκά στατιστικά για την αμερικανική οικονομία περιορίζουν στο αμερικανικό χρηματιστήριο την διόρθωση που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, μετά τις αμφιβολίες για την διάρκεια της ρευστότητας της Fed και την αναπάντεχη "βουτιά" στην κινεζική μεταποίηση.

Η βουτιά 7,3% του Nikkei μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για την «λοκομοτίβα» κινεζική οικονομία, μεταδόθηκε στις διεθνείς αγορές και πίεσε σε απώλειες και το αμερικανικό χρηματιστήριο της Wall Street στο άνοιγμα.

Η μεγάλη αρχική πτώση ωστόσο περιορίστηκε στη Νέα Υόρκη, χάρη σε ορισμένα ευνοϊκά στατιστικά που κοινοποιήθηκαν.

Σβήνοντας τις προηγούμενες απώλειες 130 μονάδες, αυτή την ώρα δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,1% στις 15.322 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,14% στις 1.653 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,04% χαμηλότερα στις 3.463 μονάδες.

Για την αμερικανική οικονομία τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν ήταν μικτά. Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 23.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι στα ταμεία εμφανίστηκαν 340.000 νέοι άνεργοι.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ανήλθαν τον Απρίλιο στο δεύτερο καλύτερο επίπεδα μετά την ύφεση. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν 2,3% τον Απρίλιο στις 454.000 κατοικίες (στο 12μηνο), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Ο δείκτης μεταποίησης flash ΡΜΙ που απαρτίζει η Markit υποχώρησε στο 51,9 τον Μάιο σε σχέση με 52,1 τον Απρίλιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο μέγεθος από πέρσι τον Οκτώβριο. Ο δείκτης παραμένει πάντως σε επίπεδα ανάπτυξης, δηλαδή πάνω από το 50.
 
Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης ΡΜΙ ευρωζώνης περιόρισε την πτώση του. Ιδιαίτερα δυσμενή ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την Κίνα, όπου ο καίριος κλάδος της μεταποίησης βούλιαξε αναπάντεχα σε επίπεδα που δείχνουν συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες για την διάρκεια του προγράμματος παροχής ρευστότητας από την αμερικανική Federal Reserve, τα διεθνή χρηματιστήρια αντέδρασαν με κάθετη πτώση. Η Fed είχε προκαλέσει διόρθωση στην Wall Street από την χθεσινή συνεδρίαση.

Ειδικά ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο υπέστη την μεγαλύτερη πτώση σε δύο και πλέον χρόνια και για την ακρίβεια από το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές βρίσκονται στο μέσον μιας ήπιας διόρθωσης, που πιθανόν να κρατήσει λίγες συνεδριάσεις και να δημιουργήσει ευκαιρίες αγορών.

Κάθετη πτώση εμφανισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης FTSE υποχωρησε 2,09% στις 6.697 μονάδες, ο DAX υποχωρησε 2,1% στις 8.352 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε με πτώση 2,08% στις 3.967 μονάδες.

Τα κινεζικά στατιστικά επιβαρύνουν τις τιμές του πετρελαίου και το συμβόλαιο Ιουλίου υποχωρεί 0,8% ενώ ο χρυσός «εκμεταλλεύεται» την πτώση του δολαρίου και κερδίζει 20 δολάρια στα 1.388 δολ. ανά ουγκιά.

Κατά τα λοιπά στην Wall Street, αναμένονται κι άλλα στατιστικά, για την αγορά ακινήτων καθώς και ο δείκτης τιμών οικιών.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Hewlett-Packard εκτινάσσεται 12% αντιδρώντας στα καλά αποτελέσματα β΄ τριμήνου.

Η εταιρία εφηβικού ρουχισμού Rue21 εκτινάσσεται 26% μετά την ανακοίνωση ότι δέχτηκε να εξαγοραστεί από την Apax Partners, εταιρία private equity, προς 42 δολ. ανά μετοχή ή 1,1 δισ. δολ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v