Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 47,7 ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης

Απροσδόκητη ανάκαμψη του συνολικού ΡΜΙ στο υψηλότερο επίπεδο τριών μηνών.  Παραμένει όμως, σε περιοχή ύφεσης. Εμφανές το χάσμα μεταξύ γερμανικών και γαλλικών επιχειρήσεων.

Στο 47,7 ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης
Μικρή ανάκαμψη καταγράφεται στους δείκτης ΡΜΙ της Markit για τις δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδο της ευρωζώνης, αν και οι αναλυτές της εκτιμούν ότι και το δεύτερο τρίμηνο η Γηραιά Ήπειρος παραμένει σε περιοχή ύφεσης.

Συγκεκριμένα, ο ΡΜΙ υπηρεσιών ενισχύθηκε το Μάιο στο 47,5 από 47 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης αποδεικνύεται καλύτερος των προσδοκιών, αλλά παραμένει σε μεγάλη απόσταση από το 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη με τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων. Για τον κλάδο μεταποίησης, ο δείκτης ΡΜΙ ενισχύθηκε στο 47,8 από 46,7 τον προηγούμενο μήνα, έναντι προβλέψεων για ανάκαμψη στο 47.

Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο τριών μηνών, αγγίζοντας το 47,7 το Μάιο από 46,9 τον προηγούμενο μήνα.

Εμφανές και πάλι το χάσμα μεταξύ γαλλικών και γερμανικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ο συνολικός ΡΜΙ στη Γερμανία ανέκαμψε το Μάιο στο 49,9 από 49,2 τον προηγούμενο μήνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή ανάπτυξης. Στον αντίποδα, ο γαλλικός δείκτης ΡΜΙ έμεινε αμετάβλητος στο 44,3

Η Markit εκτιμά ότι τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν πως η πορεία της ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο θα είναι αντίστοιχη με το πρώτο, όταν το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,3%. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρυθμός της ύφεσης επιβραδύνεται, γεγονός που υποδεικνύει ότι μπαίνουμε σε περίοδο σταθεροποίησης, αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ότι προέβλεπαν οι περισσότεροι» δήλωσε ο επικεφαλής ανάλυσης της Markit, Chris Williamson.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v