Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Roubini: Ο χρυσός θα χάσει τα $1.000 ως το 2015

Ο οικονομολόγος, γνωστός ως Dr. Doom, έχει έξι επιχειρήματα για την πρόβλεψή του ότι ο χρυσός θα διολισθήσει κάτω από τα 1.000 δολάρια ως το 2015. Ο ρόλος του πληθωρισμού, τα επιτόκια και η... αμερικανική Δεξιά.

Roubini: Ο χρυσός θα χάσει τα $1.000 ως το 2015

Η πιο πρόσφατη μεγάλη «αρκούδα» για την αγορά του χρυσού βρυχήθηκε το Σαββατοκύριακο. Ο Nouriel Roubini, ο οικονομολόγος που οι δυσοίωνες –και δυστυχώς συχνά επιτυχείς– προβλέψεις του, του έχουν «χαρίσει» το παρατσούκλι Δρ Καταστροφή, προβλέπει ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα διολισθήσει κάτω από τα 1.000 δολάρια ως το 2015.

Και έχει έξι επιχειρήματα που εξηγούν την πρόβλεψή του ότι η φούσκα του χρυσού θα σκάσει, τα οποία παραθέτει στο Project Syndicate.

Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή τιμή του χρυσού διολίσθησε 5,4% τον Μάιο, εμφανίζοντας πτώση επί 7 στους τελευταίους 8 μήνες. Σήμερα κινείται κάτω από τα 1.400 δολάρια ανά ουγκιά.

Τα επιχειρήματα του "γκουρού" είναι τα εξής: 

1. Οι τιμές του χρυσού εκτινάσσονται σε εποχές σοβαρών οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων, σε περιπτώσεις οικονομικού Αρμαγεδδώνα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι πράγματι ασφαλής επένδυση, για παράδειγμα διολίσθησε στις περιόδους κρίσης 2008 και 2009.

2. Ο χρυσός είναι στα καλύτερά του όταν υπάρχουν υψηλοί κίνδυνοι πληθωρισμού. Όμως ακόμη και μετά τις επιθετικές πολιτικές ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, ο παγκόσμιος πληθωρισμός είναι χαμηλός και έχει πτωτικές τάσεις και οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν πτωτικά περιθώρια.

3. Ο χρυσός δεν προσφέρει πρόσοδο. Οι μετοχές δίνουν μερίσματα, τα ομόλογα κουπόνια και τα ακίνητα ενοίκιο. Με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, πολλά ενεργητικά δίνουν υψηλότερες αποδόσεις –οπότε ποιος χρειάζεται τον χρυσό που είχε πολύ υποδεέστερη εμφάνιση από τις μετοχές από τις αρχές του 2009. 

4. Τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται λόγω της προοπτικής ότι κάποια στιγμή οι κεντρικές τράπεζες θα φύγουν από τα μηδενικά επιτόκια. «Η σωστή στιγμή για αγορά χρυσού είναι όταν οι πραγματικές αποδόσεις του ρευστού και των ομολόγων είναι αρνητικές, και αυτό δεν ισχύει τώρα», σχολιάζει.

5. Οι κυβερνήσεις με τα μεγάλα χρέη δεν σπρώχνουν τους επενδυτές προς τον χρυσό και εκτός των ομολόγων τους. Αντίθετα, πολλές έχουν μεγάλα αποθέματα χρυσού, που μπορεί να πουλήσουν για να μειώσουν τα χρέη τους.

6. Ο πολιτικός συντηρητισμός στις ΗΠΑ έχει κάνει τόσο υπερβολική διαφήμιση στον χρυσό που έχει γίνει αντιπαραγωγικός. Γι' αυτό το ακροδεξιό κομμάτι, ο χρυσός αποτελεί τη μόνη προφύλαξη έναντι του κινδύνου που θέτει η κυβερνητική συνωμοσία για αφαίρεση του πλούτου τους, πιστεύει.

Κατά τον Ν. Roubini ο χρυσός παραμένει «βαρβαρικό λείψανο» που δεν έχει εγγενή αξία και χρησιμοποιείται ως προφύλαξη απέναντι στον παράλογο φόβο και πανικό. Όμως, οι επενδυτές μπορούν να προφυλαχθούν από τους κινδύνους –που έχουν έτσι κι αλλιώς μειωθεί πολύ- με άλλους τρόπους.

Το πρακτορείο MarketWatch υπενθυμίζει ότι πολλοί ακόμη «γκουρού» των επενδύσεων έχουν στραφεί «εναντίον» του χρυσού, όπως ο διάσημος Jim Rogers, καθώς και επενδυτικές τράπεζες όπως η JΡMorgan.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v