Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 200 μονάδων για Dow Jones

Ισχυρές απώλειες στη Wall κόντρα στα καλά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης και μεταποίησης. Έκτος μήνας ανόδου για Dow, 7ος μήνας κερδών για τον S&P. Πτώση 5% τον Μάιο για χρυσό.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε ο βιομηχανικός δείκτης στις ΗΠΑ, παρά τα θετικά στοιχεία από το μακροοικονομικό μέτωπο. 

Ωστόσο, σε μηνιαία βάση, η Wall Street εμφανίζει θετικά πρόσημα, με μηνιαία άνοδο 1,9% για Dow Jones, 2% για S&P και 3,8% για Nasdaq.

Αναλυτικά ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο ανήλθε σε υψηλό σχεδόν 6 ετών καθώς διαμορφώθηκε στις 84,5 μονάδες έναντι 76,4 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 83,8 μονάδες.

Αντίστοιχα ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI σκαρφάλωσε τον Μάιο σε υψηλό έτους καθώς ενισχύθηκε στις 58,7 μονάδες έναντι 49 τον Απρίλιο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν οριακή αύξηση στις 49,9 μονάδες.

Στον αντίποδα προβλημάτισε η μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση των καταναλωτικών δαπανών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι δαπάνες υποχώρησαν 0,2%  έναντι μείωσης 0,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η σημερινή πτώση κόντρα στα καλά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης και μεταποίησης οφείλεται στην ανησυχία των επενδυτών ότι η Fed θα βρει πάτημα από τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών προκειμένου  να προχωρήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στον περιορισμό του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Σημειώνεται ωστόσο ότι οι τραπεζίτες στην ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους συστημικούς κινδύνους και τα δομικά προβλήματα που δημιουργεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Fed, κατά τη συνάντηση που είχαν με στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Dell ενισχύθηκε 0,6% μετά τη μήνυση που κατέθεσαν μέτοχοι εναντίον του ιδρυτή της εταιρείας Michael Dell.

Αντίστοιχα κέρδη άνω του 8% σημείωνε ο τίτλος της Krispy Kreme Doughnuts, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης κερδών ήτοι 33% στο τρίμηνο.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε σήμερα σε χαμηλό 3 εβδομάδων έναντι του ιαπωνικού νομίσματος με το αμερικανικό νόμισμα ωστόσο να ενισχύεται για 8ο διαδοχικό μήνα σε σχέση με το γεν εξαιτίας της υιοθέτησης μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Επιπλέον το ευρώ υποχώρησε από το υψηλό 3 εβδομάδων έναντι του δολαρίου στο 1,2983 δολ.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε πτώση 1,36%, στις 15.116,11 μονάδες. Ο S&P χαμηλότερα 1,43%, κλείνοντας στις 1.630,75 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,01% στις 3.455,91 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα  7,21 δολ. με άνοδο 2% ενώ το δικαίωμα της CocaCola HBC υποχωρούσε 0,4% στα 26,59 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά 1,9% στα 91,80 δολ. ανά βαρέλι σημειώνοντας μηνιαίες απώλειες 1,8% και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,7% στα 1.388 δολ./oz, κλείνοντας χαμηλότερα τον Μάιο κατά 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v