Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία πίεσε τη Wall Street

Τα απογοητευτικά στοιχεία στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την κατώτερη της αναμενόμενης αύξησης στις βιομηχανικές παραγγελίες, πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall Street. Πτώση στις ευρωαγορές.

Τα απογοητευτικά στοιχεία στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με την κατώτερη της αναμενόμενης αύξησης στις βιομηχανικές παραγγελίες, πίεσαν χαμηλότερα τους δείκτες στη Wall Street. Τέταρτη διαδοχική πτώση για την αμερικανική αγορά. 

Αμυντική στάση κράτησαν για άλλη μια συνεδρίαση οι επενδυτές
-περιορισμένες οι εντολές αγορών στη Wall- μετά και τα δυσοίωνα, αν και αναμενόμενα, στοιχεία της ανεργίας στις ΗΠΑ.

Καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης οι δείκτες κινήθηκαν σταθεροποιητικά καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν δίχασαν τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, για άλλη μια φορά, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία στην αγορά εργασίας όπου η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 298 χιλιάδες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 250.000.

Αντίστοιχα, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν μεν 1,3% τον Ιούλιο στις ΗΠΑ αλλά η αύξηση ήταν μικρότερη της αναμενόμενης.

Ωστόσο το κλίμα στη Wall κατόρθωσε να αλλάξει, ανοδικά για περιορισμένο διάστημα, με τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της FED της 12ης Αυγούστου καθώς αναφέρθηκε ότι η ύφεση βαίνει προς το τέλος της αν και παραμένει άγνωστη η ένταση της ανάκαμψης.

Επιπλέον η δραματική μείωση των αποθεμάτων βενζίνης, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας ενέργειας ΕΙΑ στις ΗΠΑ ενέτεινε τις ελπίδες ότι η αύξηση της ζήτησης καυσίμων ίσως να στηρίξει ανοδικά –επιστροφή στα 70 δολ.- την τιμή του πετρελαίου.

Συνεχίζεται ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών στη Wall Street όπου στη συνεδρίαση της Τετάρτης άλλαξαν συνολικά χέρια 2,8 δισ. μετοχές, αριθμός πολύ κατώτερος του μέσου όρου όγκου συναλλαγών του 2009 – κοντά στα 5,9 δισ.- δείγμα για τους αναλυτές ότι η αγορά βρίσκεται σε αναμονή μιας μεγάλης ανόδου ή πτώσης.

Από πλευρά τίτλων μικτές είναι οι τάσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο με τη Fannie Mae και Freddie Mac να συνεχίζουν να υποχωρούν –τουλάχιστον στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις – άνω του 10%, κέρδη 6,5% για AIG.

Πτώση 2,7% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 68,10 δολ/βαρέλι.

Το δικαίωμα της υποχώρησε 0,8% στα 22,37 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με άνοδο 4,1% στα 6,6 δολάρια. Κέρδη 0,4% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,53 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,32% στις 9.280,67 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 0,33% στις 994,76 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,09% στις 1.967,07 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο FTSE 100 έκλεισε οριακά χαμηλότερα 0,04% στις 4.817,55 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 με απώλειες 0,14% στις 5.319,84 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 με πτώση 0,29% στις 3.573,13 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v