Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι τραπεζικής κατάρρευσης στην Wall Street

Οι φήμες ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα μεγάλα τραπεζικά «λουκέτα» ωθούν σε κάθετη πτώση 2% και άνω την Wall Street, σε μια συνεδρίαση «άγριας» μεταβλητότητας. Με απώλειες 2,5% έκλεισε ο DAX στην Φρανκφούρτη.

Οι φόβοι ότι θα υπάρξουν κι άλλα μεγάλα «λουκέτα» στον χρηματοοικονομικό κλάδο ωθούν σε κάθετη πτώση τους βασικούς δείκτες της Wall Street.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 2,01% στις 9.305 μονάδες, ο S&P 2,09% στις 999 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 2,11% στις 1.966 μονάδες.

Στις αγορές της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου επικράτησαν έντονες φήμες ότι θα ακολουθήσουν καταρρεύσεις κι άλλων μεγάλων τραπεζών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, που επιδείνωσαν την ήδη εύθραυστη επενδυτική ψυχολογία. Σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών στο πρακτορείο, στους χώρους ιδιωτών επενδυτών «ακούγεται» ότι θα ακολουθήσει χρεοστάσιο μεγάλης τράπεζας.

Άλλες φήμες επικεντρώθηκαν στην προοπτική χρεοστασίων σε hedge funds της Cerberus, αλλά πάντως το fund έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρηματοοικονομικός κλάδος υφίσταται βαριές πιέσεις με την Citigroup να υποχωρεί 7,2% και την American International Group 16%.

Οι έντονες πιέσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο επισκίασαν τις καλές ανακοινώσεις από τον χώρο της μεταποίησης.

Οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου άνοιξαν με ήπια πτωτική εικόνα στην πρώτη συνεδρίαση του «σκληρού» Σεπτεμβρίου, ενός μήνα που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από αρνητικές χρηματιστηριακές τάσεις και αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τον επενδυτικό κόσμο.

Στη συνέχεια ωστόσο, οι βασικοί δείκτες στράφηκαν ανοδικά και απεκόμισαν σημαντικά κέρδη, όταν ανακοίνωθηκε η ευχάριστη έκπληξη από το πεδίο της μεταποίησης.

Ο κρίσιμος δείκτης μεταποίησης ISM ενισχύθηκε στις 52,9 μονάδες στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο 2007. Στις ΗΠΑ, οι αναλυτές περιμένουν ότι ο δείκτης ISM θα διαμορφωθεί στο 50,5 τον Αύγουστο από 48,9 τον Ιούλιο, «γυρίζοντας» για πρώτη φορά από πέρσι τον Ιανουάριο σε αναπτυξιακή πορεία.

Και πάλι όμως, λίγο πριν το κλείσιμο της ευρωπαϊκής συνεδρίασης, οι τραπεζικές φήμες επανέφεραν την Wall Street σε πορεία κάθετης πτώσης.

Στις ευρωαγορές επικράτησαν αρνητικά πρόσημα από το πρωί και το πτωτικό "γύρισμα" της Wall επιτάχυνε την πτώση, και ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,8% χαμηλότερα, ο DAX 2,4%, και ο CAC 1,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v