Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις αγορές από τη Σαγκάη ως τη Ν. Υόρκη

Υποχωρούν τα διεθνή χρηματιστήρια από την Σαγκάη μέχρι την Νέα Υόρκη, καθώς το bear market της κινεζικής αγοράς επιτείνει τις αμφιβολίες για την βιωσιμότητα των αποτιμήσεων των μετοχών μετά τα πρόσφατα μεγάλα κέρδη.

Υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, από την Σαγκάη μέχρι την Νέα Υόρκη, με αφορμή την μεγάλη πτώση στην κινεζική αγορά, που δημιουργεί αμφιβολίες για την βιωσιμότητα των αποτιμήσεων των μετοχών μετά τα πρόσφατα μεγάλα κέρδη.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,93% στις 9.455 μονάδες, ο S&P 1,2% στις 1.016 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,33% στις 2.001 μονάδες.

Ο σύνθετος χρηματιστηριακός δείκτης της Σαγκάης έκλεισε χθες με πτώση 6,7% έχει «βουλιάξει» 23% από το υψηλό των 2.667 μονάδων στις αρχές Αυγούστου. Ο «ορισμός» της bear market για τις διεθνείς αγορές είναι μια πτώση 20% και πλέον από το πρόσφατο υψηλό. Ο κινεζικός δείκτης έχει την χειρότερη εμφάνιση μεταξύ των 89 χρηματιστηρίων που «παρακολουθεί» το πρακτορείο Bloomberg.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις υφίστανται οι κλάδοι ενέργειας και μετάλλων, καθώς το πετρέλαιο, τα βιομηχανικά μέταλλα και άλλα εμπορεύματα αντιδρούν με κάθετη πτώση στους φόβους μείωσης από την κινεζική οικονομία.

Σημαντική πτώση καταγράφουν και οι χρηματοοικονομικοί κλάδοι, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι τιμές των μετοχών τραπεζικών οίκων μετά το «ράλι» από τα χαμηλά Μαρτίου, δεν συνάδουν με τις προοπτικές κερδοφορίας.

Από το στατιστικό μέτωπο, ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας Chicago PMI βελτιώθηκε στις 50 μονάδες από 43,4 στην προηγούμενη μετρηση και "πέρασε" σε επίπεδα ανάκαμψης, αλλά οι επενδυτές δεν αντέδρασαν, καθώς το τελευταίο διάστημα δείχνουν να έχουν προεξοφλήσει τις θετικές στατιστικές ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών.

Ούτε οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων κατόρθωσαν να εμπνεύσουν την ευρύτερη αγορά. Σε αυτές τις εξελίξεις, η μετοχή της Marvel ενισχύθηκε έως 26% κατόπιν της συμφωνίας εξαγοράς της από την Walt Disney.

Παράλληλα, η εταιρία παροχής υπηρεσιών εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, Baker Hughes (-7,3%) ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την BJ Services (+10%), σε μια συμφωνία ύψους 5,5 δισ. δολαρίων.

Επίσης, η Kinder Morgan Energy Partners ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει τον βραχίονα διαχείρισης φυσικού αερίου της Crosstex Energy (+9,09%) προς περίπου 266 εκατ. δολάρια.

Πτωτική ήταν η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την «ψυχρολουσία» από την αγορά της Κίνας. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας, ενώ ο δείκτης DAX έκλεισε 0,93% χαμηλότερα, ενώ ο CAC με πτώση 0,96%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurofirst 300 υποχώρησε 0,6% χαμηλότερα στις 972 μονάδες αποκομίζοντας κέρδη 4,7% στο σύνολο του Αυγούστου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v