Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές ανησυχίες “βύθισαν” τη Wall Street

Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις στη Wall Street με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να υποχωρούν κάτω των 1.000 και 2.000 μονάδων, αντίστοιχα. Βουτιά 19% για την ΑIG. Πτώση σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις στη Wall Street με τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq να υποχωρούν κάτω των 1.000 και 2.000 μονάδων, αντίστοιχα. Βουτιά 19% για την ΑIG. Πτώση σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Με την πλειοψηφία των αναλυτών τώρα να μιλούν για υπεραποδόσεις- ιδιαίτερα τραπεζικών μετοχών- οι επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων.

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που προβληματίζουν τους επενδυτές όπου μεταξύ άλλων κυριαρχεί η σκέψη αν τελικά αποδίδουν τα “αναμενόμενα” τα γενναιόδωρα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Η ανησυχία ενισχύεται από τις φωνές εκείνες που υποστηρίζουν ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει προηγηθεί κατά πολύ της πραγματικής οικονομίας- άνοδος 50% από τα χαμηλά Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Stifel Nicolaus, Tom Schraders, “ήταν ένα εντυπωσιακό ανοδικό σερί και ήρθε η ώρα για μερική υποχώρηση. Δε θα ξαφνιαζόμουν αν ο S&P υποχωρούσε κοντά στις 880 μονάδες πριν εκτοξευτεί ξανά σε νέα υψηλά.

Έντονες πιέσεις δέχτηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος μετά από φήμες ότι επίκειται κατάρρευση hedge funds της Cerberus Capital Management. Παρά την άμεση διάψευση του ομίλου, οι πείσεις συνεχίστηκαν μέχρι το πέρας της συνεδρίασης.

Ισχυρή πτώση 19% για δεύτερη διαδοχική ημέρα για τον τίτλο του ασφαλιστικού ομίλου AIG, 7% για τον επίσης ασφαλιστικό όμιλο Netmed
, κοντά 7% για Citigroup και 6,6% για Bank of America.

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν και οι τίτλοι των αυτοκινητοβιομηχανιών ( Ford πτώση 3%) παρά τις ικανοποιητικές πωλήσεις Αυγούστου που ανακοίνωσαν οι εταιρίες χάρης το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης- απόσυρσης αυτοκινήτων.

Παράλληλα, αγνοήθηκε από τους επενδυτές η ενίσχυση του μεταποιητικού δείκτη ISM στις 52,9 μονάδες- σε υψηλά Ιουνίου 2007- έναντι 48,9 τον Ιούλιο.

Πτώση 2,7% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 68,23 δολ/βαρέλι.

Το δικαίωμα της υποχώρησε 1,3% στα 22,7 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε με πτώση 0,9% στα 6,33 δολάρια. Κέρδη 2,7% το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 7,5 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow υποχώρησε 1,95% στις 9.310,75 μονάδες, ο S&P 500 με απώλειες 2,21% στις 998,04 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 2% στις 1.968,89 μονάδες.

Στην Ευρώπη  ο δείκτης FTSE έκλεισε 1,8% χαμηλότερα, ο DAX  με πτώση 2,4%, και ο CAC 1,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v