Σημαντική υποχώρηση για τις πετρελαϊκές τιμές

Υψηλές απώλειες, κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, καταγράφει το αμερικανικό αργό πετρελαίου, ύστερα από την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Υψηλές απώλειες, κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, καταγράφει το αμερικανικό αργό πετρελαίου, ύστερα από την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Ειδικότερα, το nymex στη Νέα Υόρκη διαμορφώνεται στα 40,10 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει και κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent στο Λονδίνο σημειώνει απώλειες στα 36,70 δολάρια ανά βαρέλι.

Πιο συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία πρότεινε στο καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να αυξήσουν την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναϊμι, σχολίασε ότι η πρόσφατη αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης και οι πετρελαϊκές προμήθειες, επιτρέπουν την αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια.

Νωρίτερα, οι πετρελαϊκές τιμές κατέγραφαν σταθεροποιητικές τάσεις, εν αναμονή ενός κρίσιμου Σαββατοκύριακου κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί άτυπη συνεδρίαση των μελών του OPEC, αλλά και σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της G7, οι οποίοι και προβλέπεται να ζητήσουν από το πετρελαϊκό καρτέλ αύξηση της παραγωγής προκειμένου να εκτονωθούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές του προϊόντος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των επτά βιομηχανικών κρατών θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο, με βασικό ζήτημα στην ατζέντα των συνομιλιών τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων για τη διεθνή ανάκαμψη.

Τα μέλη πάντως του καρτέλ, που συναντώνται στο περιθώριο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ στο ΄Αμστερνταμ, έχουν προειδοποιήσει ότι μια αύξηση της παραγωγής από μέρους τους δεν θα ασκήσει πιέσεις στις τιμές και αποδίδουν την εκτίναξη των τιμών στους κερδοσκόπους και την ένταση στο Ιράκ –μια άποψη που βρίσκει σύμφωνους αρκετούς αναλυτές.

Το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές με την αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ, εξακολουθεί να ευνοεί τον χρυσό. Το κίτρινο μέταλλο κερδίζει 67 σεντς και κινείται στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου στα 382,2 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v