Ξανά στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκαν και πάλι στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τη διεθνή οικονομία, όπου αναβαθμίστηκε η πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και παράλληλα για τη ζήτηση ενέργειας.

Οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκαν και πάλι στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τη διεθνή οικονομία, όπου αναβαθμίστηκε η πρόβλεψη για την οικονομική ανάκαμψη φέτος και παράλληλα για τη ζήτηση ενέργειας.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αργού πετρελαίου εκτινάχθηκαν το πρωί μέχρι τα 40,38 δολάρια έναντι κλεισίματος στα 40 δολ. ανά βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 1990. Μέχρι σήμερα η ετήσια αύξηση στις τιμές του πετρελαίου ανέρχεται στο 24%.

Η ανησυχίες για τη ροή της προσφοράς πετρελαίου, τα χαμηλά αμερικανικά αποθέματα στις ΗΠΑ, η μεγάλη ζήτηση στην Ασία και οι μεγάλες long θέσεις (με πρόβλεψη ανόδου τιμής) που έχουν αναπτύξει τα κερδοσκοπικά, πρακτικώς αποκλείουν κατά τους αναλυτές υποχώρηση των τιμών του προϊόντος.

Αυτή την προοπτική επιβεβαίωσε εξάλλου ο ίδιος ο πρόεδρος του OPEC χθες, δηλώνοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να υποχωρήσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η άνοδος στις τιμές του προϊόντος εκτονώθηκε παροδικά και κινήθηκε κάτω από τα 39 δολ. στην αρχή της εβδομάδας, όταν η Σαουδική Αραβία ζήτησε από το καρτέλ να αυξήσει το πλαφόν παραγωγής, ώστε να ανταποκριθεί στην αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Πολλά θα κριθούν στην επόμενη επίσημη σύνοδο του OPEC, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου στη Βηρυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v