Σε νέο ρεκόρ 13 ετών το πετρέλαιο

Νέο ρεκόρ 13ετίας ”χτύπησαν” οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, παρά την επίσημη παραδοχή του OPEC ότι όλα τα μέλη του παράγουν παραπάνω από το πλαφόν. Σε απόσταση αναπνοής από τα 39 δολ. το αργό στη Νέα Υόρκη και από τα 36 δολ. στο Λονδίνο.

Νέο ρεκόρ 13ετίας ”χτύπησαν” οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, παρά την επίσημη παραδοχή του OPEC ότι όλα τα μέλη του εξακολουθούν να προσφέρουν περισσότερο προϊόν απ’όσο τους επιτρέπει το πλαφόν που επιβάλλει το καρτέλ.

Στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης χθες, η τιμή του αργού πετρελαίου έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα 39 δολ. στα 38,89 δολάρια ανά βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Πόλεμο στον Κόλπο το 1990.

Το Brent στο Λονδίνο εκτινάχθηκε 1,45 δολάρια σε απόσταση αναπνοής από τα 36 δολάρια, στα 35,93 δολάρια ανά βαρέλι, που είναι και πάλι υψηλό από τον Πόλεμο στον Κόλπο.

Η αύξηση των τιμών αποδίδεται στα περιορισμένα αποθέματα που υπάρχουν στις ΗΠΑ παραμονές της περιόδου αιχμής της κατανάλωσης, των καλοκαιρινών διακοπών δηλαδή, και την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

Ο OPEC επισήμως έχει στόχο τα 22-28 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά η τιμή του ”καλαθιού” του κινείται πολύ υψηλότερα από αυτή την κλίμακα εδώ και αρκετούς μήνες.

Παρ’όλα αυτά, το καρτέλ προχώρησε σε μείωση της παραγωγής στις αρχές Απριλίου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στα 23,5 εκατ. βαρέλια, καθώς τα 11 μέλη του διαμαρτύρονταν για τη μείωση των εσόδων τους λόγω της πτώσης του δολαρίου.

Σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο του καρτέλ, Purnomo Yusgiantoro, τα μέλη συνεχίζουν να προσφέρουν 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα παραπάνω από την ποσόστωση και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό ο OPEC να αποφασίσει αύξηση του πλαφόν τον Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v