Εκτόνωση ανοδικών πιέσεων στις αγορές πετρελαίου

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς κορυφαίο στέλεχος του OPEC προσπάθησε να διασκεδάσει την προοπτική αναβάθμισης της κλίμακας με τους στόχους-τιμές του καρτέλ, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε αύξηση στα αμερικανικά αποθέματα. Νέα πτώση χρυσού.

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς κορυφαίο στέλεχος του OPEC προσπάθησε να διασκεδάσει την προοπτική αναβάθμισης της κλίμακας με τους στόχους-τιμές του καρτέλ, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε αύξηση στα αμερικανικά αποθέματα.

Πτωτικές τάσεις διατηρούν οι τιμές του χρυσού στο Λονδίνο εξαιτίας τόσο της ενίσχυσης του δολαρίου, όσο και της βύθισης που προκάλεσε στο σύνολο των αγορών εμπορευμάτων η προοπτική επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, που είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές του πολύτιμου μετάλλου. Το πρωινό fixing του χρυσού καθορίστηκε στα 382,75 δολάρια, έναντι του χθεσινού κλεισίματος στα 386,35 δολάρια.

Στο κρίσιμο ζήτημα της ενέργειας, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια της άτυπης συνάντησης στελεχών της πετρελαϊκής βιομηχανίας που πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει να έχει κατατεθεί επισήμως πρόταση για αύξηση της κλίμακας από τα 22 με 28 δολάρια ανά βαρέλι που ισχύει σήμερα για τις τιμές του αργού πετρελαίου.

Ο Abdullah bin Hamed al-Atiyah δήλωσε χαρακτηριστικά πώς έμαθε ”από τα ΜΜΕ ότι υπάρχει τέτοιο θέμα”, αλλά αρνήθηκε να τοποθετηθεί ο ίδιος επί του θέματος, εάν δηλαδή θα υποστήριζε ή όχι μια τέτοια πρόταση.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος του OPEC είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ο OPEC ενδέχεται να αυξήσει τον στόχο τιμής αργού πετρελαίου κατά 4 δολάρια το βαρέλι τουλάχιστον, καθώς ορισμένα μέλη του καρτέλ χρειάζονται περισσότερα έσοδα, επειδή η αποδυνάμωση του δολαρίου περιορίζει την αγοραστική τους δυνατότητα.

”Ο OPEC πιστεύει ότι η κλίμακα των 32 με 34 δολαρίων ανά βαρέλι θεωρείται ασφαλής για τη διεθνή οικονομία”, είχε δηλώσει ο Purnomo Yusgiantoro.

Σύμφωνα με τον μηχανισμό του καρτέλ, όταν εκδηλώνεται πτώση της τιμής του καλαθιού του καρτέλ επί 10 συνεχόμενες ημέρες κάτω από τα 22 δολάρια ανά βαρέλι που είναι το κατώτατο όριο της σημερινής κλίμακας, εφαρμόζεται αυτόματα μείωση της προσφοράς του OPEC κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Όταν οι τιμές ξεπερνούν το ανώτατο όριο των 28 δολαρίων επί 20 συνεχόμενες συνεδριάσεις, πυροδοτείται αυτόματα αύξηση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Η τιμή του καλαθιού με τις επτά ποικιλίες πετρελαίου του OPEC βρίσκεται σταθερά πάνω από τον στόχο από τις 5 Δεκεμβρίου και το καρτέλ έχει επιλέξει να μην θέτει σε εφαρμογή τον αυτόματο μηχανισμό.

Οι δηλώσεις του υπουργού του Κατάρ προκάλεσαν ελαφρές απώλειες της τάξης των 32 σεντς στο Brent στο Λονδίνο, που κινείται περί τα 33,99 δολάρια. Στη Νέα Υόρκη το συμβόλαιο Ιουνίου του αργού υποχωρεί 31 σεντς στα 37,15 δολάρια ανά βαρέλι.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν, κατά 3,2 εκατ. βαρέλια, καθώς εκτινάχθηκαν οι εισαγωγές του προϊόντος. Η ανακοίνωση βοήθησε στην εκτόνωση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v