Πετρέλαιο: ”Πυροσβεστική” προσπάθεια από Σ. Αραβία

Σε μια προσπάθεια καθησυχασμού των αγορών μετά την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ”είναι ουσιαστικής σημασίας” μια αύξηση στην προσφορά του πετρελαίου. Στα 35,85 δολάρια (-3%) το brent στο Λονδίνο.

Σε μια προσπάθεια καθησυχασμού των αγορών μετά την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Ali al-Naimi δήλωσε ότι ”είναι ουσιαστικής σημασίας” μια αύξηση στην προσφορά του πετρελαίου.

Το προϊόν υποχώρησε μετά τις δηλώσεις, με το συμβόλαιο Ιουνίου του brent στο Λονδίνο να υποχωρεί 1,15 δολ. ή 3% και να κινείται το πρωί στα 35,85 δολάρια.

Ο Al-Naimi δήλωσε ότι ο OPEC οφείλει να μελετήσει κατά τη διάρκεια της συνάντησης των μελών του καρτέλ στο Άμστερνταμ, την ερχόμενη εβδομάδα, την εκδοχή αύξησης της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα στο β’ εξάμηνο του έτους.

Το καρτέλ έχει θέσει ”πλαφόν” παραγωγής στα 23,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά τα περισσότερα μέλη του καταπατούν την ποσόστωση, με αποτέλεσμα τον περασμένο μήνα η ημερήσια προσφορά να διαμορφώνεται στα 25,9 εκατομμύρια βαρέλια.

Παρά την υπερβάλλουσα παραγωγή, η τιμή του προϊόντος έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Το πετρέλαιο WTI στη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκε την Παρασκευή στα 40 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent έφτασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πάνω από τα 37 δολάρια ανά βαρέλι.

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει ο χρυσός, καθώς η ανατίμηση του δολαρίου προσελκύει επενδυτές από το ”καταφύγιο” του μετάλλου. Ο χρυσός κινείται στο Λονδίνο το πρωί στα 372,05 δολάρια, 1,83% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v