Ανακτά ανοδική πορεία το πετρέλαιο

Η ανακοίνωση μικρότερης από την αναμενόμενη αύξησης στα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης επανέφερε τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς σε ανοδική πορεία, με το αργό στη Νέα Υόρκη να πλησιάζει και πάλι το ιστορικό ρεκόρ του. Τα συμβόλαια του αργού στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο ενισχύονται στα 41,70 δολ. και τα 39 δολάρια αντιστοίχως.

Η ανακοίνωση μικρότερης από την αναμενόμενη αύξησης στα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης επανέφερε τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς σε ανοδική πορεία, με το αργό στη Νέα Υόρκη να πλησιάζει και πάλι το ιστορικό ρεκόρ του.

Τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα έδειξαν αύξηση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, το ένα πέμπτο απ’όσο περίμεναν οι αναλυτές και 2,3% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

Επιπλέον, η παραγωγή των διυλιστηρίων των ΗΠΑ δούλεψε με χαμηλότερους ρυθμούς απ’ όσο αναμενόταν, στο 95,3% της παραγωγικής δυνατότητας έναντι 96% την προηγούμενη εβδομάδα και 96,2% που περίμεναν οι αναλυτές. Η αξιοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας έφτασε στο ζενίθ του 97% πέρυσι τον Μάιο.

Οι ανησυχίες για την επάρκεια βενζίνης στις ΗΠΑ κορυφώνονται καθώς πλησιάζει το Σαββατοκύριακο του εορτασμού της Ημέρας των Πεσόντων, στο τέλος Μαΐου, που σηματοδοτεί την έναρξη της θερινής περιόδου, όπου κορυφώνεται η κατανάλωση βενζίνης λόγω των διακοπών.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην άτυπη συνάντηση του OPEC στο πλαίσιο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ στο Άμστερνταμ, που ξεκινά το Σαββατοκύριακο κι ενδέχεται να καταλήξει σε απόφαση αύξησης του πλαφόν παραγωγής πετρελαίου, προκειμένου να εκτονωθούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές, οι οποίες οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στην ανισορροπία προσφοράς – ζήτησης.

Τα συμβόλαια Ιουνίου της βενζίνης στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης κέρδισαν 0,31 σεντς στα 1,4534 δολ. ανά γαλόνι, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1984 που συναλλάσσεται το εν λόγω παράγωγο.

Το συμβόλαιο Ιουνίου του αργού πετρελαίου ενισχύεται 20 σεντς στα 41,70 δολ. ανά βαρέλι. Το προηγούμενο κλείσιμο-ρεκόρ του αμερικανικού συμβολαίου είναι τα 41,55 δολάρια και το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ στα 41,85 δολάρια. Το Brent στο Λονδίνο ενισχύεται στα 39,02 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v