Σε νέα ύψη το πετρέλαιο λόγω Ιράκ

Η δολοφονία του επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ επέτεινε τις ανησυχίες για προβλήματα στην προσφορά της χώρας, η οποία διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου και οδήγησε σε νέα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

Η δολοφονία του επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης του Ιράκ σε βομβιστική επίθεση στην Βαγδάτη επέτεινε τις ανησυχίες για προβλήματα στην προσφορά της χώρας, η οποία διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου και οδήγησε σε νέα ύψη τις τιμές του πετρελαίου.

Το συμβόλαιο του αργού στη Νέα Υόρκη κινείται στα 41,75 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο το Brent κερδίζει 39 σεντς και κινείται στα 38,25 δολάρια.

Στη νέα εκτίναξη των τιμών συνέβαλαν οι βομβιστικές επιθέσεις σε υποκαταστήματα της HSBC στην Τουρκία, που υπενθύμισαν το κλίμα του τρομο-φόβου στις αγορές.

Τα στενά του Βοσπόρου είναι από τις πλέον δραστήριες θαλάσσιες διόδους και η βασική διαδρομή για την αποστολή αργού πετρελαίου από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και άλλα κράτη εξαγωγής στις αγορές της Μεσογείου.

Η νέα εκτίναξη του πετρελαίου και οι γεωπολιτικές ανησυχίες προκάλεσαν πτώση στο δολάριο και βύθιση στα χρηματιστήρια, ωθώντας επενδυτές στα ομόλογα, παρά τις σχετικά ακριβές τιμές τους.

Και ο χρυσός ευνοήθηκε από την στροφή στα επενδυτικά καταφύγια και κινείται με άνοδο 0,85%, πάνω από το ψυχολογικό φράγμα των 380 δολαρίων (στα 380,03 δολ.)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v