Ανάπαυλα στην άνοδο του πετρελαίου

Παύση μετά το πενθήμερο ράλι σημειώνουν οι αγορές πετρελαίου, καθώς ορισμένοι παράγοντες ρευστοποιούν κέρδη από την εκτίναξη των τιμών του προϊόντος στα υψηλότερα επίπεδα 21 ετών. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη υποχωρεί 44 σεντς και κινείται στα 41,11 δολάρια.

Παύση μετά το πενθήμερο ράλι σημειώνουν οι αγορές πετρελαίου, καθώς ορισμένοι παράγοντες ρευστοποιούν κέρδη από την εκτίναξη των τιμών του προϊόντος στα υψηλότερα επίπεδα 21 ετών.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη υποχωρεί 44 σεντς και κινείται στα 41,11 δολάρια, ενώ με ανάλογη υποχώρηση 44 σεντς το συμβόλαιο του Brent στο Λονδίνο κινείται στα 37,47 δολάρια.

Αναλυτές τονίζουν ότι η αγορά χρειάζεται μια διόρθωση προτού επιδιώξει υψηλότερα επίπεδα, αλλά η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης δεν έχει μεταβληθεί. ”Η ζήτηση είναι μεγάλη και τα περιθώρια αύξησης της παραγωγής περιορισμένα. Η αγορά παραμένει επικίνδυνη”, τονίζει στέλεχος της Mitsui Bussan Futures στο πρακτορείο Reuters.

Ανησυχίες επικρατούν όσον αφορά κυρίως την προσφορά βενζίνης στις ΗΠΑ, που δεν προβλέπεται να μπορέσει να καλύψει την κορύφωση της κατανάλωσης το καλοκαίρι, καθώς και τη γενικότερη αύξηση της ζήτησης από τη διεθνή οικονομία που αναπτύσσεται.

Χθες, η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασε τα 2 δολάρια ανά γαλόνι για πρώτη φορά στην ιστορία.

Επιπλέον, τα σαμποτάζ σε καίρια σημεία της παραγωγής της Μέσης Ανατολής προσθέτουν κι άλλο ”καπέλο” στην τιμή του πετρελαίου, ενώ παράλληλα οι αναλυτές φοβούνται ότι το πετρελαϊκό καρτέλ του OPEC δεν έχει δυνατότητα περαιτέρω αύξησης της παραγωγής ώστε να συντηρήσει σε επαρκή επίπεδα την προσφορά του προϊόντος.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων έχει προσελκύσει επενδυτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής στο έτος η τιμή του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ να έχει κερδίσει 9 δολάρια ή 29%.

Ελπίδες για μερική τουλάχιστον εκτόνωση των ανοδικών πιέσεων προκαλεί η συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου των κρατών-μελών του OPEC αυτό το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ που αρχίζει στις 22 Μαΐου στο Άμστερνταμ.

Τα στελέχη του καρτέλ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι αυτή η συνάντηση ενδέχεται να λάβει μορφή άτυπης συνόδου του OPEC και να καταλήξει σε απόφαση αύξησης της παραγωγής πριν από την τακτική σύνοδο του οργανισμού στις 3 Ιουνίου στη Βηρυτό.

Πολλοί παρατηρητές θεωρούν πάντως ότι δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία μια απόφαση αύξησης της παραγωγής από τον OPEC, καθώς ο οργανισμός έχει πλεονάζουσα παραγωγική δυνατότητα 2,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, αλλά ήδη τα μέλη του προσφέρουν δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα παραπάνω από το πλαφόν των 23,5 εκατ. βαρελιών που έχει θέσει ο OPEC.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν αύριο. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, οι αναλυτές περιμένουν ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, αλλά η στάθμη παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα της περασμένης χρονιάς.

Κατά τα λοιπά, το γενικότερο κλίμα επενδυτικής ανασφάλειας ωφέλησε τον χρυσό, που έκλεισε χθες στα υψηλότερα επίπεδα επτά συνεδριάσεων, με κέρδη 2,5 δολαρίων στα 379,6 δολάρια (συμβόλαιο Ιουνίου). Το μέταλλο εμφανίζει σήμερα τάσεις σταθεροποίησης στο ψυχολογικό φράγμα των 380 δολαρίων.

Πτωτικές τάσεις διατηρούν τα συμβόλαια του χαλκού, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις επιβράδυνσης της ζήτησης του κόκκινου μετάλλου από την Κίνα.

Το συμβόλαιο Ιουλίου του χαλκού στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης υποχώρησε 1,1% στα 1.132 δολάρια ανά ουγκιά, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Φεβρουαρίου, καθώς ανακοινώθηκε αύξηση των αποθεμάτων στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου και πτώση των τιμών στην αγορά της Σαγκάης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v