Παρέμβαση OPEC θα ζητήσει η G7

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά βιομηχανικών κρατών ενδέχεται να ζητήσουν από τα μέλη του OPEC να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου με την ελπίδα να υποχωρήσουν οι τιμές των καυσίμων, που κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ αποτρέποντας την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.

Παρέμβαση OPEC θα ζητήσει η G7
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά βιομηχανικών κρατών ενδέχεται να ζητήσουν από τα μέλη του OPEC να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου με την ελπίδα να υποχωρήσουν οι τιμές των καυσίμων, που κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ αποτρέποντας την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας.

Οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έχουν αυξηθεί 12% από τις 24 Απριλίου, όταν είχε πραγματοποιηθεί η τελευταία σύνοδος της G7 στην Ουάσιγκτον, αναφέροντας στο κοινό ανακοινωθέν της ως βασικό κίνδυνο για την διεθνή οικονομία, το ακριβό κόστος ενέργειας.

Το θέμα αναμένεται να θέσει ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Gordon Brown όταν οι υπουργοί Οικονομικών συναντηθούν στο ξενοδοχείο Waldorf-Astoria στη Νέα Υόρκη αύριο και την Κυριακή για να καταρτίσουν την ατζέντα των συνομιλιών για την οικονομική σύνοδο κορυφής της G7 τον Ιούνιο.

Τα μέλη της Ομάδας των Επτά είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, που όλες μαζί καταλαμβάνουν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Στη σύνοδο θα παραβρεθούν και Ρώσοι αξιωματούχοι, καθώς η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί και στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Το γεγονός ότι το βασικό θέμα της ατζέντας είναι πολιτικό σημαίνει ότι δεν θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του σαββατοκύριακου οι κεντρικοί τραπεζίτες των Επτά και άρα δεν θα γίνει συζήτηση για τα επιτόκια και τις ισοτιμίες.

Οι G7 έχουν ήδη δηλώσει ότι ο βασικός κίνδυνος για την διεθνή οικονομία είναι η εκτίναξη στις τιμές των καυσίμων που αποδίδεται στην αύξηση της κατανάλωσης από την Κίνα, στα χαμηλά αμερικανικά αποθέματα και στις δυσοίωνες πολιτικο-στρατιωτικές εξελίξεις στο Ιράκ και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή.

Η εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον αμερικανικό πρόεδρο George Bush, που θέλει να επιδιώξει την επανεκλογή του στις προεδρικές του Νοεμβρίου.

Την ώρα που θα εξελίσσεται η συνάντηση της G7 στη Νέα Υόρκη, τα 11 μέλη του καρτέλ θα συναντώνται στο περιθώριο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ στο ΄Αμστερνταμ και υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι σε αυτή τη συνάντηση θα εισακουστούν οι εκκλήσεις προς τον OPEC για αύξηση της παραγωγής.

Ο ίδιος ο OPEC προειδοποιεί, πάντως, ότι μια αύξηση της παραγωγής από μέρους του δεν πρόκειται να ασκήσει πιέσεις στις τιμές. Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ali Rodriguez δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι προμήθειες στη διεθνή αγορά είναι επαρκείς και απέδωσε την εκτίναξη των τιμών στους κερδοσκόπους και την ένταση στο Ιράκ.

Αναλυτές δε τονίζουν ότι τα μέλη του OPEC αξιοποιούν ήδη το 85%-95% της παραγωγικής τους δυνατότητας και καταπατούν το πλαφόν παραγωγής των 23,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα του καρτέλ κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Αυτή η υπερ-παραγωγή σημαίνει ότι μόνο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν περιθώρια να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο. Για τα άλλα μέλη μια απόφαση του OPEC για αύξηση της παραγωγής απλώς θα νομιμοποιήσει την υπερβάλλουσα προσφορά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v