Αυξάνεται η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ κατά 6%

Οι μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες πετρελαίου κατά πάσα πιθανότητα, θα συμφωνήσουν, αυτό το Σαββατοκύριακο, να αυξήσουν την παραγωγή τους, αντιδρώντας στην ”έκρηξη” της τιμής του ”μαύρου χρυσού” που απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

των Carola Hoyos, Javier Bias και Kevin Morrison στο Λονδίνο

Οι μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες πετρελαίου κατά πάσα πιθανότητα, θα συμφωνήσουν, αυτό το Σαββατοκύριακο, να αυξήσουν την παραγωγή τους, αντιδρώντας στην ”έκρηξη” της τιμής του ”μαύρου χρυσού” που απειλεί την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Όπως φαίνεται, η Σαουδική Αραβία έπεισε ακόμη και τις πιο διστακτικές χώρες του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν σε αύξηση κατά 6%, της παραγωγής του καρτέλ.

Με την Βενεζουέλα και το Ιράν να συντάσσονται με το βασίλειο, ο ΟΠΕΚ αναμένεται να συμφωνήσει, κατά βάση, να αυξήσει το ”ταβάνι” της παραγωγής του, κατά 1,5 βαρέλια ημερησίως, από 23,5 β/η σε 25 β/η, στη συνδιάσκεψη του Οργανισμού, το Σάββατο, στο Άμστερνταμ.

Ωστόσο, κάποιες χώρες, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, δεν επιθυμούν να δώσουν την εντύπωση πως ενδίδουν στην αμερικανική πίεση και άλλες δεν αντιμετωπίζουν θετικά μια μείωση της τιμής του πετρελαίου. Ως εκ τούτου, αναμένεται να ταχθούν υπέρ μιας τελικής απόφασης παραγωγής στην επόμενη επίσημη σύνοδο του ΟΠΕΚ, στις 3 Ιουνίου στη Βηρυτό.

Ο Obaid al-Nasseri, υπουργός πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που εχθές εμφανίστηκε να υποστηρίζει την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε: ”Θεωρώ πως η συνάντηση στο Άμστερνταμ είναι πολύ νωρίς (για να πάρουμε απόφαση). Η όποια απόφαση αφορά την παραγωγή θα πρέπει να ληφθεί στη σύνοδο της Βηρυτού”.

Ο ΟΠΕΚ παράγει ήδη 2 εκ. βαρέλια την ημέρα, επιπλέον του θεσπισμένου ”ταβανιού”, κάνοντας πολλά από τα μέλη του να εξετάζουν το ενδεχόμενο θέσπισης νέου, υψηλότερου περιθωρίου. Η Σαουδική Αραβία προσέφερε περισσότερο πετρέλαιο για διύλιση τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας πως η πραγματική παραγωγή θα συνεχίσει να υπερβαίνει ακόμη και ένα υψηλότερο επίσημο ”ταβάνι”.

Ο Hugo Chavez, Πρόεδρος της Βενεζουέλας, υπογράμμισε τις διπλωματικές ευαισθησίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη του ΟΠΕΚ, σε συνέντευξή του στο Reuters. ”Κατά τη γνώμη μου, θα είναι πολύ άσχημο μήνυμα για τον ΟΠΕΚ, το να ενδώσει στις πιέσεις και να αυξήσει την παραγωγή. Όχι, ο ΟΠΕΚ θα έπρεπε να πει σε όλους τους μεγάλους πελάτες του: Ας κάτσουμε σε ένα τραπέζι να μιλήσουμε για τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν την αύξηση των τιμών”, δήλωσε.

”Εάν αυξήσουμε την παραγωγή, θα υποπέσουμε σε ένα ολέθριο σφάλμα, θα είναι σαν να δίνουμε λάθος φάρμακο στον άρρωστο.”

Ο ΟΠΕΚ προχώρησε εχθές σε αύξηση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου της τρέχουσας περιόδου, μόλις μια εβδομάδα μετά την αντίστοιχη κίνηση του International Energy Agency. To πετρελαϊκό καρτέλ αναθεώρησε την εκτίμησή του για τη ζήτηση του 2004, κατά 0,35 εκ. β/η σε 80,40 εκ. β/η, έναντι των εκτιμήσεών του για τον προηγούμενο μήνα και έναντι, μέσου όρου 78,60 εκ. β/η για το 2003.

© The Financial Times Limited 2004. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v