Columbia το πετρέλαιο από την παγωνιά στις ΗΠΑ!

Σε υψηλά 12 ετών (πλησίον των 40 δολαρίων) φέρνει τις τιμές του πετρελαίου (NYMEX) το αμόκ ζήτησης στις ΗΠΑ για πετρέλαιο θέρμανσης, που αποδίδεται στις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, και οι οποίες θα εξακολουθήσουν για δέκα ακόμη ημέρες. Εξάλλου, αρνητικά επιδρούν και οι... συνήθεις δηλώσεις Μπους για Ιράκ.

Πέριξ των υψηλών του 1991 (12 έτη), κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης των αμερικανικών αποθεμάτων μαύρου χρυσού, αλλά και εν μέσω της διαρκούσης έντασης στο ”μέτωπο” του Ιράκ, η οποία συντηρείται και από τις χθεσινές δηλώσεις Μπους.

Αυτή την ώρα το τα συμβόλαια του Απριλίου για το crude στο αμερικανικό Nymex διαμορφώνονται στα 38,60 δολ. ανά βαρέλι και φαίνεται να... κοιτούν στα μάτια το υψηλό των 41,15 δολ. ανά βαρέλι, που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 1990.

Επίσης, στα 34,22 δολ. ανά βαρέλι διαμορφώνεται το brent, επίπεδο που δεν έχει επισκεφτεί από το 2000. Η τιμή του brent, αξίζει να σημειωθεί, κατέγραψε από πέρσι αύξηση της τάξης του 61%.

Τον τόνο δίνει η συρρίκνωση των αμερικανικών αποθεμάτων, τα οποία την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν σε χαμηλό 28 ετών, κυρίως λόγω του πανικού που επικρατεί στις ΗΠΑ για πτώση των θερμοκρασιών.

”Είναι κυρίως ο φόβος για το κρύο και λιγότερο αυτή καθεαυτή η ανησυχία για τον πόλεμο που οδηγεί στην ανησυχία”, επισημαίνει βρετανός αναλυτής.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ είναι πιθανό να μειωθούν ακόμη περισσότερο, στέλνοντας τις τιμές ακόμη υψηλότερα, αφού σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι θερμοκρασίες στις ΗΠΑ θα παραμείνουν σε επίπεδα χαμηλότερα του φυσιολογικού για την εποχή για περίπου δέκα ακόμη ημέρες.

Εξάλλου, ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ, Issa Al Aoun, σε δηλώσεις του έκρινα σκόπιμη την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, κάτι που πρότεινε να αποφασιστεί στη σύσκεψή του, στις 11 Μαρτίου. ”Ο ΟΠΕΚ ανησυχεί για την άνοδο των τιμών, παρά το ότι η πρόσφατη αύξηση οφείλεται στο φόβο του πολέμου, και όχι σε πραγματική συρρίκνωση των παγκόσμιων αποθεμάτων”, δήλωσε ο γ.γ. του Οργανισμού, Alvaro Silva.

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου ήρθαν λίγο μετά από αυτές του προέδρου Μπους, ο οποίος, ρίχνοντας… πετρέλαιο στη φωτιά, την Τετάρτη είπε ότι ”το τέλος της ηγεμονίας Χουσεΐν θα επιτρέψει στους ανθρώπους του να επιστρέψουν από έναν εφιαλτικό κόσμο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v