Υψηλό 12 ετών για το πετρέλαιο (update)

Άνοδο ρεκόρ στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, αγγίζοντας σχεδόν τα 38 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από την ανακοίνωση υποχώρησης των πετρελαϊκών αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Με τη λήξη της συνεδρίασης στις ΗΠΑ, η τιμή του αυξήθηκε ξανά, στα 37,99 δολάρια το βαρέλι.

Κοντά στα 38 δολάρια το βαρέλι (37,95) εκτινάχθηκε η τιμή του μαύρου χρυσού στη Νέα Υόρκη με άνοδο 5,2%, επίπεδο που αποτελεί το υψηλότερο των τελευταίων 12 ετών, ύστερα από την ανακοίνωση υποχώρησης των πετρελαϊκών αποθεμάτων. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης στις ΗΠΑ, καταγράφθηκε περαιτέρω άνοδος, στα 37,99 δολάρια.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα πετρελαίου υποχώρησαν κατά 1 εκατ. βαρέλια στα 271,9 εκατ. στη διάρκεια της εβδομάδας μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, όντας χαμηλότερα περί το 14% σε σχέση με το περασμένο έτος.

Αναλυτές σχολιάζουν μάλιστα ότι περνώντας τα 37,80 δολάρια το βαρέλι, το επόμενο ”εμπόδιο” είναι στα 39,50-40 δολάρια. Στην αγορά του Λονδίνου, το πετρέλαιο brent διαμορφωνόταν στα 33,02 δολάρια το βαρέλι.

Νωρίτερα, οι τιμές είχαν αυξηθεί μετά τη δήλωση του Σαντάμ Χουσεΐν, ότι δεν θα εξαναγκαστεί σε εξορία, απορρίπτοντας την πρόταση των ΗΠΑ.

Η ανησυχία ότι ένας πόλεμος μπορεί να επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο, ώθησε τις τιμές υψηλότερα από τα δύο τρίτα μέσα σε ένα χρόνο. Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές αυξήθηκαν, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 29 μηνών, στα 37,55 δολ. το βαρέλι.

Ανοδικά κινείται και η τιμή του χρυσού, παρά την ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 353,88 δολάρια ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v