Σταθεροποιητικές τάσεις σε αργό, πίεση σε χρυσό

Πτωτικά κινείται η τιμή του χρυσού και του αργού στις διεθνείς αγορές, τάσεις τις οποίες οι αναλυτές αποδίδουν σε ρευστοποιήσεις. Η τιμή του χρυσού έπεσε κάτω από το επίπεδο των 355 δολαρίων, ενώ το αργό διαπραγματεύεται σε υψηλά επίπεδα παρά την πτώση.

Τάσεις σταθεροποίησης εμφανίζουν οι τιμές του αργού μετά τη σημαντική άνοδο που κατέγραψαν, καθώς, όπως εκτιμάται, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προετοιμάζεται να εξετάσει μία λύση η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε επίθεση κατά του Ιράκ, κάτι το οποίο θα επηρεάσει τις προμήθειες πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.

Η Βρετανίαι και οι ΗΠΑ ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας την ψήφιση εντός δύο εβδομάδων μίας νέας απόφασης, η οποία θα αναφέρει ότι το Ιράκ έχασε την τελευταία του ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Αξίζει να σημειωθεί οτι το Ιράκ, το οποίο παράγει το 3% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, μπορεί να μείνει εκτός της αγοράς λιγότερο από ένα μήνα, εξ αιτίας ενός πολέμου, αναφέρουν ειδικοί παρατηρητές.

Πτωτικά κινείται και η τιμή του χρυσού. Ειδικότερα το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται κατά 1,35% χαμηλότερα στα 352,30 δολάρια ανά ουγκιά. Οπως επισημαίνουν παρατηρητές της αγοράς, η πτώση οφείλεται κυρίως σε ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση κερδών.

Οσον αφορά στις τιμές, στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου, διαμορφώνεται στα 32,97 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 36,23 δολάρια ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v