Σε υψηλά διετίας επιμένουν οι τιμές του αργού

Σε υψηλά διετίας διαπραγματεύονται και σήμερα οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές. Στο μεταξύ σε έρευνα την οποία πραγματοποίησε το Reuters, 14 αναλυτές προβλέπουν την πτώση των τιμών κατά 30% το β΄εξάμηνο, σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Οι τιμές του αργού που σήμερα διαπραγματεύονται σε υψηλά διετίας εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 30% περίπου, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2003, σε περίπτωση που οι αμερικανοί επιτεθούν στο Ιράκ. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα έρευνα την οποία πραγματοποίησε το Reuters σε 14 αναλυτές της αγοράς.

Σύμφωνα με όσους ερωτήθηκαν οι τιμές του αργού μετά από επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, θα κινούνται σε ένα εύρος 15 έως 23 δολαρίων ανά βαρέλι. Σε γενικές γραμμές οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά την έντονη άνοδό τους υπό την πίεση των απεργιών στη Βενεζουέλα και των φόβων για επίθεση στο Ιράκ.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Ενέργειας των 15, οι οποίοι συνεδρίασαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, κατέληξαν στο συμπεράσμα ότι τα αποθέματα πετρελαίου της ΕΕ είναι αρκετά, για να αντιμετωπιστούν τυχόν τριγμοί από την εκτίναξη των τιμών του αργού, ενώ δεν συμφώνησαν στο θέμα της αύξησης των αποθεμάτων ασφαλείας.

Οι τιμές του αργού κινούνται ανοδικά και σήμερα. Ειδικότερα, στο Λονδίνο η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου διαμορφώνεται στα 32,55 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ στη Νέα υόρκη η τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 3593 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας άνοδο 0,98%.

Ανοδικά κινείται και η τιμή του χρυσού, παρά την ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 352,35 δολάρια ανά ουγκιά σημειώνοντας άνοδο 0,30%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v