Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτιμήσεις Iraj για το μαύρο χρυσό

Η εύκολη νίκη των αμερικανών σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με το report του Iraj για το πετρέλαιο, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η πρόβλεψη της (μετέπειτα) μείωσης των τιμών.

Εκτιμήσεις Iraj για το μαύρο χρυσό
Η εύκολη νίκη των αμερικανών σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με το report του Iraj* για το πετρέλαιο, το οποίο υπογράφουν οι κ.κ. Ηρ. & Φιλ. Αντωνόπουλος.

Με βάση αυτό το σενάριο, οι τιμές του μαύρου χρυσού θα μειωθούν, ενώ, όπως αναφέρεται στο report, δε θα δημιουργηθεί σημαντική ανισορροπία μεταξύ προσφοράς – ζήτησης λόγω του πολέμου. Για την παραπάνω διαπίστωση οι αναλυτές του report επικαλούνται τις προβλέψεις τόσο της αρμόδιας αμερικανικής αρχής για το πετρέλαιο (ΕΙΑ), όσο και τις Διεθνούς Επιτροπής για την Ενέργεια (ΙΕΑ).

Η ΕΙΑ εκτιμά πως θα παρουσιαστεί περιορισμένη μείωση των αποθεμάτων στο α΄ τρίμηνο του 2003, ενώ η προσφορά θα υπερβεί την ζήτηση στο β΄ τρίμηνο του 2003. Οι προβλέψεις της ΙΕΑ, αν και κινούνται περίπου στο ίδιο μήκος κύματος, είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξες, αφού θεωρούν πως θα υπάρξει απόλυτη ισορροπία μεταξύ προσφοράς ζήτησης από το α΄ τρίμηνο του 2003.

*Δικτυακό κέντρο αναλύσεων και μελετών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2001

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v