Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: 2+2 σενάρια για Ιράκ και αγορές

Σύρραξη στο Ιράκ, που θα ολοκληρωθεί γοργά και νικηφόρα για τις ΗΠΑ θεωρεί η Citigroup, ως το πιθανότερο σενάριο. Ποια είναι τα άλλα 3 σενάρια, οι επιπτώσεις για τις αγορές και το πετρέλαιο, οι συστάσεις για κάθε περίπτωση, αλλά και οι θέσεις ”Bullish” και ”Bearish”.

Citigroup: 2+2 σενάρια για Ιράκ και αγορές
Πολεμική σύγκρουση στο Ιράκ με περιορισμένη χρονική διάρκεια και νίκη για τις ΗΠΑ, προβλέπει η Citigroup, σε σχετική έκθεσή της (The View – 15/01), ως το πιθανότερο σενάριο για το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί τις αγορές, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά. *

Με βάση το σενάριο του γρήγορου και νικηφόρου απεγκλωβισμού από το Ιράκ, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα τρέξει με 2,5% το 2003, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν στα 25 δολ. ανά βαρέλι, υπό τον όρο πως οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα θα έχουν ομαλοποιηθεί.

Οι αναλυτές της Citigroup, συστήνουν στους επενδυτές που ενστερνίζονται το παραπάνω σενάριο να τοποθετηθούν σε ελκυστικές μετοχές, hedge funds περιορισμένου κινδύνου, αλλά και αξιόγραφα περιορισμένης διάρκειας, συνδεδεμένα με μετοχικούς τίτλους (Notes equity linked).

Οι συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις αφορούν και το σενάριο που η πολεμική σύγκρουση θα αποφευχθεί, με τη διαφορά πως οι εκτιμήσεις της Citigroup αναφέρονται σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3 - 3,5% (2003) στις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του μαύρου χρυσού θα κυμανθούν μεταξύ 15 – 20 δολ. ανά βαρέλι.

Η Citigroup αναφέρει δύο ακόμα σενάρια, εκείνο της παρατεταμένης πολεμικής σύρραξης και της μακροχρόνιας αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

Στην πρώτη περίπτωση η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα κυμανθεί μεταξύ 1-1,5% και οι τιμές του πετρελαίου θα αναρριχηθούν στα 35 δολ. ανά βαρέλι.

Στο τέταρτο και τελευταίο σενάριο της μακροχρόνιας αποσταθεροποίησης η Citigroup εκτιμά πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 0,5% ή και λιγότερο, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευτούν στα 40 δολ. ανά βαρέλι.

Στους επενδυτές που θεωρούν πιθανότερα τα δύο αρνητικά σενάρια η Citigroup συστήνει τοποθετήσεις σε χαμηλού κινδύνου Hedge funds και ταυτόχρονη αντιστάθμιση κινδύνου στις τοποθετήσεις τους σε μετοχές και ομόλογα.

Οι επενδυτές που χαρακτηρίζονται από περισσότερη ελαστικότητα ως προς τον κίνδυνο και επιθυμούν να ασφαλίσουν τις τοποθετήσεις τους, θα πρέπει, σύμφωνα με τις συστάσεις της Citigroup, να τοποθετηθούν σε Hedge funds ικανά να εκμεταλλευτούν την μεταβλητότητα που θα παρουσιάσουν οι αγορές.

Παράλληλα στην έκθεση αναφέρονται οι προβλέψεις της Citigroup για μετοχές, τίτλους σταθερού εισοδήματος και συναλλαγματικές ισοτιμίες μακροχρόνια και βραχυχρόνια.

”Bullish” πρόβλεψη υιοθετεί για τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Μ. Βρετανίας, τόσο βραχυχρόνια όσο και μακροχρόνια, ενώ ουδέτερη θέση λαμβάνει για την Ιαπωνία ανεξαρτήτως χρόνου.

”Bearish” πρόβλεψη, βραχυχρόνια, διατυπώνει για την πορεία του ευρώ και του γεν, ενώ μακροχρόνια υιοθετεί ουδέτερη στάση.

Για τους ευρωπαικούς τίλους σταθερού εισοδήματος υιοθετεί ”bearish στάση” μακροχρόνια και βραχυχρόνια.

Εξάλλου, οι αναλυτές της Citigroup συστήνουν, βραχυχρόνια, τοποθέτηση σε μετοχές εταιριών λιανικής και υγείας στις ΗΠΑ, ενώ για την Ευρώπη υποστηρίζει πως το θέμα του Ιράκ θα συνεχίσει να δημιουργεί πιέσεις στις μετοχές.

Μακροχρόνια, κρίσιμο ρόλο για την πορεία των μετοχών στις ΗΠΑ θα αποτελέσουν τα μέτρα Μπους, ενώ για την Ευρώπη τονίζεται η θετική επίδραση της κατανάλωσης.

Αναφορικά με τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος στις ΗΠΑ, βραχυχρόνια, η Citigroup, συστήνει τοποθετήσεις σε κυβερνητικά ομόλογα περιορισμένης διάρκειας και σε εταιρικά ομόλογα με προεξόφληση (callable), ενώ για την Ευρώπη κυβερνητικά αξιόγραφα.

Μακροχρόνια, στις ΗΠΑ συστήνεται στροφή των επενδυτών σε εταιρικά αξιόγραφα υψηλών αποδόσεων, ενώ για την Ευρώπη προτείνεται στροφή των επενδυτών σε εταιρικά αξιόγραφα.

* Το πλήρες κείμενο της έκθεσης της Citigroup δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v