Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CSFB: Κερδισμένοι και χαμένοι του πόλεμου στο Ιράκ

Οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής βαθμολόγησης θα είναι οι βραχυχρόνιοι κερδισμένοι από έναν επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, στην περίπτωση που το κόστος του πολέμου ξεπεράσει τους αρχικούς σχεδιασμούς, τονίζει η CSFB σε σχετική έκθεσή της, στην οποία προβλέπεται, παράλληλα, ότι ο S&P 500 θα βρεθεί σε νέα χαμηλά.

CSFB: Κερδισμένοι και χαμένοι του πόλεμου στο Ιράκ
Οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής αξιολόγησης θα είναι οι βραχυχρόνιοι κερδισμένοι από έναν επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, στην περίπτωση που το κόστος του πολέμου ξεπεράσει τους αρχικούς σχεδιασμούς, τονίζει μεταξύ άλλων, η Credit Suisse First Boston σε σχετική έκθεσή της (Global Performance Monitor – 14/02).

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η CSFB, ”αυτοί θα πάρουν το κουπόνι τους”, ενώ αντίθετα εμφανίζεται σχετικά απαισιόδοξη για τους επενδυτές που τοποθετούνται σε μετοχές, αλλά και ομόλογα χαμηλής βαθμολόγησης.

Η CSFB προβλέπει ως πιθανότερο διάστημα για την επίθεση στο Ιράκ το α΄ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου με κρίσιμη ημερομηνία την 14η Μαρτίου.

Εξάλλου, ως πρώτο συμπέρασμα στην έκθεση της CSFB αναφέρεται ότι οι μεγαλύτεροι πόλεμοι από την περίοδο του αμερικανικού εμφυλίου (1861 – 1865) και μετά συνοδεύτηκαν από άνοδο του επιπέδου των τιμών, κυρίως ως αποτέλεσμα του κόστους των συγκρούσεων.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, αναφέρεται στην έκθεση, το κόστος μιας πολεμικής σύγκρουσης στο Ιράκ εκτιμάται ως ιδιαιτέρως χαμηλό, με βάση τα ιστορικά δεδομένα.

Μάλιστα, όπως τονίζεται στην έκθεση, η επικείμενη σύγκρουση έχει υψηλότερες πιθανότητες να συνοδευτεί από φαινόμενα αποπληθωρισμού, αφού μια παρατεταμένη σύγκρουση πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία με τη σειρά της θα πιέσει τη ζήτηση και το συνολικό προιόν.

Η παραπάνω ανάλυση, αναφέρει η CSFB, τείνει να υπεραπλουστεύει τις δυνατότητες των κρατών, τα οποία με μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα μπορούν να διοχετεύσουν ρευστότητα στο σύστημα και να αποτρέψουν αποπληθωριστικά φαινόμενα.

Η CSFB μάλιστα, με βάση τις γεωπολιτικές εξελίξεις (Ιράκ, Β. Κορέα, ηχογραφημένα μηνύματα Λάντεν) θεωρεί ότι ο δείκτης S&P 500 θα αγγίξει, βραχυχρόνια, νέα χαμηλά, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων τόσο στις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη θα κυμανθούν στα επίπεδα του 3 1/2 περίπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v