Αρνητική τώρα η ψυχολογία για το ευρώ

Προς την 4η συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά σε δυο χρόνια οδεύει το ευρώ, καθώς σύμφωνα με αναλυτές το κλίμα αντιστρέφεται υπέρ του πράσινου νομίσματος. Goldman Sachs, Morgan Stanley και ABN Amro υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία του ευρώ.

Υποχωρεί το ευρώ μετά την ανακοίνωση αναπάντεχης μείωσης στη βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας τον Ιανουάριο, οδεύοντας προς την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά σε δυο χρόνια.

Το ευρώ κινείται στα 1,2254 δολάρια το πρωί στο Λονδίνο, έναντι 1,2353 στο χθεσινό κλείσιμο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε σε μηνιαία βάση 0,5% τον Ιανουάριο, ενώ στις αρχές της εβδομάδας είχε ανακοινωθεί πτώση και στη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας, τον ίδιο μήνα.

Αντιθέτως, η αμερικανική ανάπτυξη προβλέπεται να αναπτυχθεί φέτος με τον ταχύτερο ρυθμό δύο δεκαετιών και αυτή η απόκλιση στους αναπτυξιακούς ρυθμούς των δύο ηπείρων προβλέπεται να λειτουργήσει ευνοϊκά για το δολάριο.

Ηδη, τρεις τράπεζες οι οποίες σύμφωνα με το περιοδικό ”Euromoney” διαχειρίζονται το 13% των συναλλαγών στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, που συνολικά ανέρχονται στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα, υποβάθμισαν όλες τις προβλέψεις τους για το ευρώ στους ερχόμενους μήνες, με το σκεπτικό ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας είναι ταχύτερη από αυτή της ευρωπαϊκής.

Η Goldman Sachs μείωσε την τριμηνιαία εκτίμηση για το ευρώ στα 1,20 δολάρια από 1,26 δολάρια. Η Morgan Stanley κατέβασε την εκτίμηση για το ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου στα 1,19 δολάρια από 1,25 δολάρια. Η ABN Amro υποβάθμισε την τριμηνιαία εκτίμηση στα 1,30 δολάρια από 1,33 δολάρια και την εξαμηνιαία στα 1,23 δολάρια από 1,33 δολάρια.



”Πρόκειται για αντιστροφή της ψυχολογίας της αγοράς” αναφέρει στο πρακτορείο Bloomberg κορυφαίος διαχειριστής της Mitsubishi Securities. ”Καθώς βελτιώνεται το επενδυτικό συναίσθημα έναντι του δολαρίου, οι επενδυτές αρχίζουν να εστιάζουν στα υποτονικά στατιστικά δεδομένα στην ευρωζώνη” προσθέτει ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v