Ράλι του δολαρίου έναντι ανταγωνιστικών νομισμάτων

Το ευρώ καταρρέει στα 1,2214 δολάρια, ενώ το ”πράσινο νόμισμα” συνθλίβει τα ανταγωνιστικά του νομίσματα με άξονα το ελβετικό φράγκο και τη στερλίνα, εξαιτίας της αισιοδοξίας για διεύρυνση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.

Το ”πράσινο νόμισμα” συνθλίβει στη συναλλαγματική αγορά το καλάθι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων, εν μέσω αισιοδοξίας από την πλευρά των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, για διεύρυνση της αγοράς εργασίας και συνεπώς των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η αισιοδοξία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά την προηγούμενη ανακοίνωση για άνοδο του δείκτη ISM απασχόλησης στο μεταποιητικό τομέα για το Φεβρουάριο, που εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1987.

Το ευρώ υποχωρεί στα 1,2214 δολάρια με απώλειες που φθάνουν στο 1,5%, η στερλίνα υποχωρεί στα 1,8385 δολάρια με απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ το ελβετικό φράγκο κατέρρευσε στα 1,2965 ελβετικά φράγκα έναντι του δολαρίου καταγράφοντας απώλειες που φθάνουν το 2%.

Σημαντικές απώλειες της τάξης του 1% καταγράφει και το ιαπωνικό νόμισμα, κυμαινόμενο στα 110,07 γεν έναντι του δολαρίου.

Η ενδεικτική τιμή της ΕΚΤ για το ευρώ διαμορφώθηκε στη Φρανκφούρτη στα 1,2402 δολάρια, σε σχέση με τα 1,2484 δολάρια της Δευτέρας.

Αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, θα επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις για ισχυρή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στηρίζοντας την άνοδο της Wall Street για 11ο διαδοχικό μήνα και συνεπώς τη ζήτηση δολαρίων.

Στην Ευρώπη, ο ενθουσιασμός από την ικανοποιητική άνοδο των πωλήσεων λιανικής στη Γερμανία, περιορίστηκε από την αιφνιδιαστική υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Ραφαρέν.

Η υποχώρηση του ευρώ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός ότι οι αναλυτές και οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την Πέμπτη τα επιτόκια αμετάβλητα στο 2%.

Αντίθετα, η Τράπεζα του Καναδά αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% στο 2,25%, για δεύτερη φορά από τις αρχές του έτους, με στόχο να στηρίξει την επιτάχυνση της οικονομίας και τη διολίσθηση του καναδικού δολαρίου έναντι του πράσινου νομίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v