Ενίσχυση του ευρώ μετά τα δυσμενή macro από ΗΠΑ

Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ εκτίναξε το ευρώ στα 1,2691 δολάρια (+1%), παρά τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις οικονομίες της ευρωζώνης. Το IFO επανέλαβε έκκληση παρέμβασης της ΕΚΤ σε περίπτωση περαιτέρω ανατίμησης του ευρώ.

Η ελεύθερη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ εκτίναξε το ευρώ στα 1,2691 δολάρια, παρά τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για την πορεία των μεγαλύτερων οικονομικών της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, το ”πράσινο νόμισμα” υποχώρησε έναντι της στερλίνας στα 1,8901 δολάρια, ενώ κατάφερε να διατηρηθεί στα 108,09 γεν, προς μεγάλη ανακούφιση των Ιαπώνων εξαγωγέων.

Η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο 87,3 το Φεβρουάριο, από το 96,8 του Ιανουαρίου και το 92 των εκτιμήσεων των αναλυτών, πυροδότησε την άτακτη φυγή των επενδυτών από το ”πράσινο νόμισμα”.

Το ευρώ αποτελεί το μεγάλο κερδισμένο της σημερινής συνεδρίασης στις συναλλαγματικές αγορές, παρόλο που η ευρωζώνη δέχθηκε ένα πραγματικό μπαράζ αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων, με άξονα την αιφνιδιαστική πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία που ανακοίνωσε το IFO, την κατάρρευση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 8ετίας και τις απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών στη Γαλλία το Φεβρουάριο.

Ο Τζέρνοτ Νερμπ, ο οικονομολόγος του IFO, ζήτησε από την ΕΚΤ να αντιμετωπίσει άμεσα οποιαδήποτε περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ με την υιοθέτηση ενεργητικής νομισματικής πολιτικής, προχωρώντας δηλαδή σε μείωση των επιτοκίων, που κρίνεται δύσκολη σε αυτή τη φάση από το IFO, ή σε άμεση παρέμβαση στις συναλλαγματικές αγορές.

Να σημειωθεί ότι τα κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ανέρχονται σε πάνω από 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v