Άνοδος ευρώ από την κατάθεση Τρισέ σε Ευρωβουλή

Το ευρώ έφθασε εκ νέου στα 1,278 δολάρια μετά τις δήλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια κυμαίνονται στα ”κατάλληλα” επίπεδα, παρά τον χαμηλό όγκο των συναλλαγών εξαιτίας της αργίας στη Νέα Υόρκη.

Το ευρώ έφθασε εκ νέου στα 1,278 δολάρια κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν -Κλοντ Τρισέ στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Οι επενδυτές στοιχημάτισαν στο κοινό νόμισμα μετά τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΚΤ ότι το ύψος των ευρωπαϊκών επιτοκίων είναι το πλέον ”κατάλληλο”, γεγονός που περιόρισε τους φόβους για παρέμβαση της ΕΚΤ στα εποτόκια με στόχο τη διολίσθηση του κοινού νομίσματος.

Οι κατηγορηματικοί τόνοι που χρησιμοποιήσε ο Ζ.Κ. Τρισέ για να υπερασπιστεί το ”σκληρό” ευρώ έναντι των ερωτήσεων των ευρωβουλευτών, υπογραμμίζοντας ότι το ”σκληρό”¨ευρώ έσωσε τις οικονομίες της ευρωζώνης από τις αρνητικές συνέπειες των διεθνών κρίσεων, οδήγησε τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια να προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα απέχει από οποιαδήποτε παρέμβαση στα επιτόκια ή την αγορά συναλλάγματος στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η επιτυχία του ευρώ πολλές φορές έχει υποβαθμιστεί, τόνισε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής, υπογραμμίζοντας ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνης θα υποχωρήσει κάτω από το 2%το 2004.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ζ.Κ. Τρισέ η μέχρι στιγμής ανατίμηση του ευρώ δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ αντίθετα ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες σύγκλισης των ευρωπαϊκών οικονομιών, προσφέροντας παράλληλα φθηνές πρώτες και ενεργειακές ύλες στις οικονομίες της ευρωζώνης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η σημερινή αργία στην αγορά της Νέας Υόρκης περιόρισε σημαντικά το επενδυιτκό ενδιαφέρον, όπως προκύπτει και από τον χαληλό όγκο των συναλλαγών.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν ότι το ευρώ θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία στο αμέσως επόμενο διάστημα, παρόλο που ο πρόεδρος της ΕΚΤ και η μηνιαία έκθεση της Bundesbank για το Φεβρουάριο προβλέπουν τη μείωση των αμερικανικών ελλειμμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v