Ωθηση από... G7 για ευρώ

Το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,2760 δολάρια, ενώ πλησιάσε τα 1,28 δολάρια στη Νέα Υόρκη, εξαιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων που στοιχημάτισαν στην ”κενή περιεχομένου ρητορική” του G7, προκειμένου να αντμετωπίσει τις έντονες διακυμάνσεις.

Το ευρώ κυμαίνεται στα 1,2684 δολάρια, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πλησίασε τα 1,28 δολάρια, ”εξαργυρώνοντας” την έλλειψη πολιτικής βούλησης για έλεγχο των έντονων διακυμάνσεων των ισοτιμιών από τους εκπροσώπους του G7 στη Φλόριντα.

Η αντίμηση του ευρώ ενισχύει τις πιέσεις για παρέμβαση από την ΕΚΤ στο προσεχές διάστημα, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ”πρόταση” του IFO για παρέμβαση 30 δισ. δολαρίων με στόχο την ανατίμηση του πράσινου νομίσματος κατά 10 σεντς.



Η ενδεικτική τιμή της ΕΚΤ για την ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,2713 δολάρια, σε σχέση με τα 1,2529 δολάρια της προηγούμενης Παρασκευής.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ψαλίδα των επιτοκίων ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού θα συνεχίσει να διευκολύνει τη ροή ”αμυντικών” κεφαλαίων προς την ευρωζώνη, γεγονός που θα τροφοδοτεί τις ανοδικές τάσεις του ευρώ.

Μετά από ένα σύντομο ράλι που έφθασε στο 1 σεντς στις ασιατικές αγορές, στη σκιά της βραχυπρόθεσμης αισιοδοξίας των Ιαπώνων για ”νίκη” τους G-7, του δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ.

Τα αντιφατικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή για την αμερικανική αγορά εργασίας απομάκρυναν τους φόβους των επενδυτών για άμεση άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.



Το ευρώ καταγράφει άνοδο 18% έναντι του δολαρίου το τελευταίο 12μηνο.



Το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1992 έναντι τις στερλίνας, ενώ καταγράφει απώλειες τόσο έναντι του ελβετικού φράγκου όσο και έναντι του δολαρίου Αυστραλίας.



Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έναντι του δολαρίου έως τα 105,75 γεν, αυξάνοντας τις υποψίες των αναλυτών και των επενδυτών για νέα παρέμβαση της Ιαπωνίας, μετά την βραχυπρόθεσμη ”νίκη” του Ανατέλλοντος Ηλίου στο G-7.

Το γεν ανατιμήθηκε 8% έναντι του δολαρίου από την προηγούμενη σύνοδο του G-7 στο Ντουμπάι.

Η Ιαπωνία πούλησε το ρεκόρ των 5,9 τρισεκ. γεν, περίπου 55,8 δισ. δολαρίων, το τέταρτο τρίμηνο για να στηρίξει την ανατίμηση του δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v