”Bουτιά” του δολαρίου ενόψει G-7

Το ευρώ ”τρέχει” πάνω από τα 1,26 δολάρια, ενώ ικανοποιητικά κέρδη αποκομίζουν και οι υπόλοιποι αναταγωνιστές του δολαρίου. Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η σύνοδος αξιωματούχων του G-7 θα αποφύγει αναφορά στήριξης του δολαρίου.

Το ευρώ ”τρέχει” στα 1,2605 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα της εβδομάδας, εξαιτίας των κερδοσκοπικών κινήσεων που στοιχηματίζουν ότι η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του G-7 θα απέχει από οποιαδήποτε αναφορά στήριξης του πράσινου νομίσματος το επόμενο διήμερο.

Στην Ευρώπη, η ζήτηση για ευρώ ενισχύθηκε μετά την απόφαση της ΕΚΤ για αμετάβλητα επιτόκια στο 2% και την ανακοίνωση της Moody’s που ανανέωσε την αξιολόγηση του γαλλικού δημόσιου χρέους στο ”ΑΑΑ”.

Το δολάριο υποχωρεί στα 105,52 γεν έναντι του ιαπωνικού νομίσματος και στα 1,8389 δολάρια έναντι της στερλίνας.



Το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 45% έναντι του δολαρίου την προηγούμενη διετία, εξαιτίας της ροής των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και τον επαναπατρισμό των ευρωπαϊκών, που εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα υψηλότερα ευρωπαϊκά επιτόκια από τα αμερικανικά.



Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην αυριανή ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ και την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών του G-7 στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα καθυστερήσει να προχωρήσει σε άνοδο των επιτοκίων και ότι η ΕΚΤ θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να αποφύγει τη μείωση των επιτοκίων της, ώστε να περιορίσει την ανατίμηση του ευρώ.

Το μπαράζ των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων για την πορεία των οικονομιών της ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν από τις αρχές της εβδομάδας, εκτιμάται ότι ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο κοινό νόμισμα.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank, που έχουν καταγράψει τις καλύτερες προβλέψεις σε ό,τι αφορά τις ισοτιμίες την τελευταία διετία, εκτιμούν ότι το ευρώ θα εκτιναχθεί έως τα 1,5 δολάρια έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v