Οριακή υποχώρηση του ευρώ εν όψει Fed

Οριακές απώλειες στα 1,2548 δολάρια καταγράφει το ευρώ εν αναμονή της απόφασης της Fed για τα επιτόκια, μετά και τα αντιφατικά μακροοικονομικά στοιχεία σε Ιταλία - Γερμανία και τη διαιώνιση των αντιθέσεων ΕΚΤ - υπουργών Οικονομικών για τα επιτόκια.

Στάσεις αναμονής των επενδυτών καταγράφονται στην αγορά συναλλάγματος, εν όψει της ανακοίνωσης της Fed για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς του Λονδίνου.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος θα ενταθούν, με άξονα την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς FOMC στις 21:15 μ.μ.

Το ευρώ υποχωρεί οριακά στα 1,2548 δολάρια, σε σχέση με τα 1,2594 του προηγούμενου κλεισίματος στην αγορά της Νέας Υόρκης και τα 1,2637 δολάρια του κλεισίματος της αγοράς της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα το βράδυ.

Παράλληλα το κοινό νόμισμα κυμαίνεται στα 133,1 γεν έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, σε σχέση τα 133,48 γεν του προηγούμενου κλεισίματος της αγοράς της Νέας Υόρκης.

Το δολάριο κυμαίνεται στα 105,84 γεν, σε σχέση με τα 105,65 γεν του προηγούμενου κλεισίματος στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Οι αδυναμίες ανάκαμψης του ευρώ οφείλονται ακόμη και στα αντιφατικά στοιχεία για την πορεία των οικονομικών της ευρωζώνης, καθώς και τις νέες εντάσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους της ΕΚΤ και των οικονομικών επιτελείων εθνικών κυβερνήσεων, σε ό,τι αφορά στη μείωσή ή όχι των επιτοκίων από την ευρωπαϊκή νομισματική αρχή.

Ta αντιφατικά μακροοικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη, από την άνοδο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, που ανακοίνωσε το Isae, και την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, που ανακοίνωσε η GfK, ενίσχυσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για τη δυναμική ανάπτυξης των οικονομιών της ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις μελών της ΕΚΤ, όπως του Klaus Liebscher, του Nout Wellinkκαι της Gertrude Tumpel-Gugerell, για απεξάρτηση του θέματος των έντονων διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών του ευρώ από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ σε σχέση με τα επιτόκια, ήρθαν για άλλη μια φορά σε άμεση σύγκρουση με τις δηλώσεις αξιωματούχων εθνικών κυβερνήσεων, που επιμένουν στο αίτημα τους για άμεση μείωση των επιτοκίων.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομίας και Εργασίας της Γερμανίας Wolfgang Clement επανήλθε σήμερα στο επίμαχο θέμα των επιτοκίων, απαιτώντας την άμεση μείωσή τους από την ΕΚΤ.

Οι δηλώσεις του W. Clement προσέφεραν το απαραίτητο έδαφος στον ισχυρό σύλλογο βιομηχάνων της Γερμανίας BDI, να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι τις δηλώσεις του και τις προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Hans Eichel, ώστε να ζητήσει τη μείωση των επιτοκίων και τη διολίσθηση του ευρώ σε πιο ”φυσιολογικά” επίπεδα.

Οι αναλυτές και οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στις εκτιμήσεις της Fed για την πορεία της οικονομίας και τη διατήρηση των επιτοκίων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία των παραγγελιών διαρκών αγαθών για το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ και η προηγούμενη υποχώρηση των δεικτών των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών, ενδέχεται να περιορίσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για το δολάριο, επιτρέποντας στο ευρώ να διατηρήσει τις θέσεις τους ή ακόμη και να καταγράψει οριακή άνοδο, εκτιμούν ορισμένοι Αμερικανοί αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v