Οριακή πτώση του ευρώ μετά από δηλώσεις ΕΚΤ- Fed

Ελαφρά πτωτικές τάσεις καταγράφει το ευρώ στα 1,2535 δολάρια, εξαιτίας της αποφασιστικότητας της ΕΚΤ και της Fed να διατηρήσουν αμετάβλητα επιτόκια και να αντιμετωπίσουν τις έντονες διακυμάνσεις αναχαιτίζοντας τις κερδοσκοπικές κινήσεις.

H oριακή υποχώρηση του ευρώ στα 1,2535 δολάρια οφείλεται στη στάση αναμονής των επενδυτών για εκδήλωση αποφασιστικότητας της ΕΚΤ και της Fed να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια και να αντιμετωπίσουν τις έντονες διακυμάνσεις αναχαιτίζοντας τις κερδοσκοπικές κινήσεις.

Ο πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του διαμέσου τηλεδιάσκεψης σε εκδήλωση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών στο Λονδίνο, υπογράμμισε ότι στο G-7 των υπουργών Οικονομικών του Φεβρουαρίου, θα συζητηθεί μόνο το θέμα των έντονων διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αποφεύγοντας να συνδέσει το πρόβλημα με το ύψος των επιτοκίων.

Ο φόβος εκτίναξης των αμερικανικών δημοσίων ελλειμμάτων, που ανησυχεί τη Fed, περιόρισε την ανατίμηση του δολαρίου, ικανοποιώντας εμμέσως πλην όμως σαφώς την αμερικανική κυβέρνηση.

Το δολάριο ανακάμπτει οριακά στα 1,2535 δολάρια έναντι του ευρώ, ενώ υποχώρησε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της 3ετίας έναντι του γεν. Η τιμή του κοινού νομισματος είχε κλείσει στα 1,2575 δολάρια την προηγούμενη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Τα σενάρια για την ημερήσια διάταξη του G-7 ταλανίζουν την ισοτιμία του ευρώ, δικαιώνοντας τον πρόεδρο της ΕΚΤ έναντι του Γάλλου υπουργού Οικονομικών. Οι ανησυχίες για τη δυναμική της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και οι εκτιμήσεις για αμετάβλητα επιτόκια στις ΗΠΑ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, περιόρισαν τη δυναμική ανατίμηση του δολαρίου.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν – Κλοντ Τρισέ, διέψευσε επισήμως τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μερ και ορισμένους άλλους αξιωματούχους των οικονομικών επιτελείων των εθνικών κυβερνήσεων, ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ecofin και της Ευρωομάδας, συζητήθηκε η προοπτική μείωσης των επιτοκίων για να διευκολυνθεί η διολίσθηση του ευρώ.

Η διάψευση της ΕΚΤ ενίσχυσε την αντίθεση των ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής έναντι του Ecofin, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μερ στρέφονται κατά της αυτονομίας χάραξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ είναι το μόνο αρμόδιο να συζητά και να αποφασίζει για τα θέματα της νομισματικής πολιτικής.

Η δυναμική αντίδραση του προέδρου της ΕΚΤ και του εκπροσώπου της Κεντρικής Τράπεζας έναντι των δηλώσεων του Φ. Μερ, δεν περιορίστηκε μόνο στο θεσμικό πλαίσιο αντιπαράθεσης για τις αρμοδιότητες των δύο κοινοτικών οργάνων, αλλά είχε άμεσες συνέπειες για τις διακυμάνσεις της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές και τα επιθετικά κερδοσκοπικά κεφάλαια εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, παρά την αναμενόμενη υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων από την ανατίμηση του κοινού νομίσματος, και παρά το γεγονός ότι ο Φ. Μερ υπογράμμισε ότι το θέμα των επιτοκίων θα απασχολήσει και τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών του G-7 που θα πραγματοποιηθεί στη Φλόριντα των ΗΠΑ στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού υφυπουργού για το Εμπόριο, Grant Aldonas, ότι στη σύνοδο του G-7 θα συζητηθεί το πρόβλημα των έντονων διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών και όχι η διαμόρφωση των επιτοκίων, δικαίωσε τον πρόεδρο της ΕΚΤ, διευκολύνοντας τη διολίσθηση του ευρώ έναντι του καλαθιού των ανταγωνιστικών του νομισμάτων.

Παράλληλα, τα αρνητικά στοιχεία για μείωση των βιομηχανικών

παραγγελιών στην ευρωζώνη για το Δεκέμβριο κατά 0,3% διευκόλυνε την απομάκρυνση των επενδυτών από το ευρώ, παρόλες τις προηγούμενες θετικές εκτιμήσεις του Τζωρτζ Σόρος για διεύρυνση των απωλειών του δολαρίου το 2004.

Αργά όμως το απόγευμα η αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη του βιομηχανικού και μεταποιητικού τομέα για το Δεκέμβριο, σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες προβλέψεις του ISM, και οι φόβοι για εκτίναξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε νέα ανακοπή της ανατίμησης του πράσινου νομίσματος έναντι του καλαθιού των ανταγωνιστικών του νομισμάτων.

Ο δείκτης ISM για το Δεκέμβριο υποχώρησε στο 63,4 με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, σε σχέση με το 66,2 των προηγούμενων εκτιμήσεων, παραμένοντας όμως στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας.

Ο αντίστοιχος δείκτης για την απασχόληση για το Δεκέμβριο υποχώρησε ως εκ τούτου στο 53,5 από το 54 των προηγούμενων προβλέψεων.

Η πρόθεση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας τις έντονες διακυμάνσεις του δολαρίου, διευκόλυνε την απομάκρυνση των επενδυτών από δολάριο.

Η στασιμότητα των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών στη Νέα Υόρκη περιόρισε επίσης τη ζήτηση δολαρίων στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v